V Praze se blíží MS ve vodním slalomu

Už jen několik dnů dělí ČR od letošní nejvýznamnější sportovní akce, pořádané na jejím území. První srpnový týden budou v pražské Tróji bojovat o medaile na MS vodní slalomáři. Novinky na toto téma prozradil člen mezinárodní kanoistické federace Jaroslav Pollert.

Jak změnil trojský areál tvář?

"Doznal velké změny. Podařilo se přistavit druhé křídlo asi za 50 milionů korun, které je vybaveno tělocvičnou, regenerací, posilovnami, ubytovacím zařízením a také, což je významné pro Pražany, restauračním zařízením. Další významnou věcí je opravení cest podél Vltavy, takže se bude toto místo moci po MS využívat na bruslení, jízdy na kole atd. Či-li pamatovali jsme nejenom na MS, ale i na budoucnost."

Pro šampionát vyrostou nové tribuny, avšak i ty budou mít pochopitelně omezenou kapacitu. Vzhledem k tomu, že diváci chodí i na SP v hojném počtu, budou moci sledovat závody v případě vyprodaných tribun i ze břehu?

"To nepůjde, tribuna má kapacitu 2000 diváků, je mobilní, takže se po MS okamžitě rozmontuje. Takže ti co nebudou mí vstupenku se do areálu nedostanou, protože když k divákům připočteme závodníky, doprovod, novináře a organizátory, tak se kolem vody může ve vrcholném součtu pohybovat až 5000 osob. To je kapacita obvyklá pro některé sporty na OH, protože cílem je i vyzkoušet toto místo pro případné OH v Praze."

Byl jste velkým bojovníkem, který pomohl, aby se vodní slalom udržel na olympijské scéně. Je už v tomto ohledu všechno v pořádku a nevyskytují se hlasy, že by mohl být vodní slalom z programu vyřazen?

"Situace je taková - bylo odhlasováno v MOV, že kanoistika zůstane jako sport na OH. Může však dojít k ohrožení vodního slalomu, protože o jednotlivých disciplínách rozhoduje exekutiva a nikoliv plénum MOV. Vzhledem k tomu, že v Athénách byl vodní slalom třetím nejsledovanějším odvětvím a v prvním týdnu i jediným sportem, který byl po celé čtyři dny vyprodán, tak si myslím, že jeho budoucnost je zachráněna. Nepatrně to může zhatit Peking, protože chce vybudovat megalomanskou stavbu kanálu a nechce se nechat od toho odradit. Jestliže bude poté nastoupena cesta levných kanálů, tak ta budoucnost je zcela v pořádku."

Jste někdejším mistrem světa. Sednete si v současné době ještě někdy do lodě a sjedete si rekreačně nějakou řeku, jak je tady zvykem?

"Velice zřídka. Je to bohužel osud většiny z nás, kteří jsme dosáhli nějakého velkého triumfu, protože cítíme, že voda si s námi dělá v podstatě co chce, zatímco v období, kdy jsme trénovali, tak my jsme byli pány nad vodou. Občas se svezu, ale ne nějak významně."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio