Džazajrí: Setrvání českých vojáků v Iráku je politicky důležité

Prodloužení pobytu českých vojenských policistů v Iráku o dva měsíce je důležité především z hlediska politické situace v zemi, soudí ministr kultury irácké prozatímní vlády Mufíd Džazajrí. V České televize uvedl, že z čistě technického hlediska by odchod stovky českých vojáků nehrál velkou roli. Nepřátelé demokracie podle něj sází na to, že donutí zastrašováním států, které v Iráku působí, zemi opustit. "Odchod i tak malé skupiny, jako je skupina českých policistů, by dával politický signál podpory teroristických skupin," řekl ministr.

Stovka českých vojenských policistů pomáhá v jižním Iráku nedaleko Basry s výcvikem místních bezpečnostních sil. Jednotka má mandát do konce roku. Patrně příští týden budou poslanci posuzovat vládní návrh na prodloužení jejich pobytu do konce února 2005. V lednu se mají v Iráku konat volby, od nichž se očekává zásadní změna atmosféry v zemi.

Ministry obrany zemí, jejichž vojáci působí ve stabilizačních silách v Iráku, sezval na tento víkend do Bahrajnu šéf obrany USA Donald Rumsfeld. "Přítomní ministři akceptovali s potěšením návrh vlády na dvouměsíční prodloužení výcviku ze strany našich vojenských policistů," uvedl po návratu český ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) v České televizi. Ministři podle něj ocenili, že se česká vláda rozhodla navrhnout výcvik budoucích iráckých příslušníků ozbrojených sil na českém území. "Nejefektivnější výcvik je přímo na místě, kde budou sloužit," oponoval při debatě v ČT stínový ministr obrany Petr Nečas (ODS).

Podle Džazajrího se Češi mohou po volbách významně angažovat v Iráku například v oblasti kultury. Na toto téma již jednal s ministrem kultury Pavlem Dostálem (ČSSD) a šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL). Pomoci může ČR například při obnově Národní knihovny, kulturních památek, při vydávání knih či školení iráckých restaurátorů.