Vítězí snaha o spolupráci

Foto: Ministerstvo obrany ČR
0:00
/
0:00

Pondělní jednání iráckých politiků v Praze znamená pro Českou republiku možnost prodat podzvuková letadla L-159. Při loňské cestě premiéra Petra Nečase na Blízký východ hovořil irácký premiér Núrí Málikí o tom, že by země mohly obchod s vojenskými letadly "v krátké době" dokončit. Nyní o tom s iráckou delegací jednal jak premiér Petr Nečas, tak ministr obrany Alexandr Vondra.

L-159,  foto: Ministerstvo obrany ČR
O prodeji podzvukových letounů L-159 do Iráku se dál jedná, verdikt nepadl, sdělil úřad vlády po schůzce premiéra Petra Nečase s vládní iráckou delegací. Ministr obrany Alexandr Vondra později řekl, že ho jeho irácký protějšek Saadún Dulajmí ujistil o trvajícím zájmu. Vadí mu ale dlouhá doba doručení:

"Bavili jsme se o cvičném letounu L-159. Skutečně máme velký zájem o tyto stroje. Ale jak jsme zjistili, tak doba na přípravu těch letounů je dlouhá. Přejeme si, aby byla co nejkratší, abychom je brzy obdrželi. Navštívíme Aero Vodochody, budeme se bavit o možnostech a budeme apelovat na Aero Vodochody, aby zhotovili letouny co nejdříve."

Ministr Vondra dodal, že stále je ve hře i odprodej zakonzervovaných strojů v hangárech Aera Vodochody:

Abdul-Qadir al-Obeidi a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
"Nepadla tato možnost. Naopak já jsem přišel s doplněním české nabídky dnes. Jak jsme slyšeli, Irák má zájem o naše letadla, ale Irák má logicky zájem o nová letadla. My to velmi podporujeme, protože to je samozřejmě zárukou dlouhodobé spolupráce. Irák má zájem na tom, aby první letadla byla dodána co nejdříve, a tady je myslím příležitost i využít aspoň část nepoužitých letadel, která jsou ve vlastnictví ministerstva obrany."

Podle ministra obrany Alexandra Vondry se obchod může týkat až několika desítek bitevníků L-159. O jejich konkrétní hodnotě nicméně nechtěl mluvit. Podle dostupných informací však Irák preferuje výrobu nových strojů.

Irácká delegace v Praze nejednala pouze o možnostech obchodní a hospodářské spolupráce. Obě strany se v rozhovorech dotkly také incidentu, který se nedávno odehrál na bagdádském letišti. V hlavním městě byli zadrženi elitní čeští policisté, kteří jsou zaměstnáni na velvyslanectví jako ochranka. Údajně vyváželi ze země zbraně. České úřady však tvrdí, že měli všechny potřebné doklady. Podle iráckých zdrojů se jedná o nedorozumění:

Petr Nečas  (vpravo) přijal členy irácké vládní delegace,  foto: ČTK
"Šlo o jednoho pracovníka ambasády, u něhož bylo zjištěno, že má u sebe zbraň, která svojí povahou neodpovídá charakteru jeho služby. Nešlo o obvinění, ale prověřovalo se, proč to tak je,"řekl Českému rozhlasu irácký ministr obrany Saadún Dulajmí. Součástí vojenské výzbroje měly být i zbraně s tlumiči, které ochranka ke své práci nepotřebuje. Ministr Dulajmí na tiskové konferenci po jednání s Alexandrem Vondrou řekl, že incident nebude zveličovat. "Dotyčný člověk se již nachází v Praze, takže o nic nejde,"řekl. Také ministr Vondra je přesvědčen, že není moudré dělat z komára velblouda:

"Je to otázka vzájemného vyjasnění si spolupráce v této oblasti poté, co Irák převzal kompletně zodpovědnost za ochranu svých hranic. To, co možná dřív probíhalo jiným způsobem, teď probíhá a bude probíhat v dohodě s iráckou stranou."

Nicméně radikální sunitská média v Iráku tvrdí, že čeští elitní policisté pracovali jako komando, které prý využívá šiíty řízená irácká vláda k zabíjení sunitů. V zemí se šíří protičeské nálady. Šéf policejního Útvaru rychlého nasazení Libor Lochman potvrdil, že česká policie proto posílila ochranu české ambasády v Bagdádu:

"Častěji se dělá rekognoskační činnost kolem ambasády, častěji se dělají některé rekognoskační trasy, shánějí se informace."

Podle ředitele odboru Blízkého východu a severní Afriky na ministerstvu zahraničí Jiřího Ellingra zůstává ministerstvo ostražité:

"Je to samozřejmě nepříjemné, protože to zvyšuje riziko možných bezpečnostních negativ pro české zastoupení v Iráku. Chceme proto o tom s iráckou delegací na příslušné úrovni hovořit, abychom si vyjasnili, o co tam šlo, a předešli možným politickým komplikacím. Vnitroirácké spory by rozhodně neměly narušovat přátelské vazby mezi Českou republikou a Irákem."