Ekonomika

Foto: Filip Jandourek, Archiv des Tschechischen Rundfunks

Druhý pilíř důchodové reformy, který zavedla vláda Petra Nečase, by měl podle předběžného názoru penzijní komise zcela skončit. Komise dává přednost variantě, podle níž by lidé dostali naspořené peníze zpět, nebo by je převedli do třetího penzijního pilíře.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Druhý pilíř důchodové reformy, který zavedla vláda Petra Nečase, by měl podle předběžného názoru penzijní komise zcela skončit. Komise dává přednost variantě, podle níž by lidé dostali naspořené peníze zpět, nebo by je převedli do třetího penzijního pilíře. Po jednání komise to řekl její předseda Martin Potůček. Pravicová opozice s rušením druhého pilíře nesouhlasí. Ministerstvo financí má podle Potůčka připravit podklady ke zrušení druhého pilíře ke konci příštího roku a variantně o rok později. V rámci druhého důchodového pilíře mohou lidé od loňska posílat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u penzijních společností. Částku ve výši dvou procent odvodů pak musí přidat ze svého. Využilo toho přes 80 tisíc lidí, což je méně, než se původně čekalo.


Foto: Kristýna Maková
Vláda schválila zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Ministerstvo potvrdilo, že výpadek příjmů z poplatků kompenzuje ambulancím a lékárnám z navýšených odvodů státu, nebudou tedy rozhodnutím kabinetu nijak poškozeni. Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, mimo platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou.


Foto: Vangelis Thomaidis,  Free Images
Vláda schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty ve výši deset procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky. Nová sazba by měla začít platit od ledna 2015. Ke snížení se vláda zavázala v koaliční smlouvě, z původního návrhu ale vypadly dětské pleny. Jejich převedení do snížené sazby DPH by mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie. Zákon o DPH dále předpokládá zachování základní 21procentní sazby a snížené 15procentní sazby a zároveň ruší zavedení jednotné sazby DPH. Ta měla být od ledna 2016 ve výši 17,5 procenta.


Foto: ČT24
Vláda schválila prodej nepotřebných bitevníků L-159 americké firmě Draken International. Novinářům to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Smlouvu se společností Aero Vodochody, která obchod zprostředkovává, podle něj stát podepíše 14. července a Aero následně uzavře kontrakt s americkým odběratelem. Zhruba za čtvrt miliardy korun získá 14 strojů a opci na dalších 14 letounů. Ministerstvo obrany se letadla L-159 snaží neúspěšně prodat už řadu let.


Foto: Idea go,  FreeDigitalPhotos.net
Vláda na svém jednání schválila navýšení rozpočtu Státního fondu kinematografie pro filmové pobídky o 300 milionů korun. ČTK to sdělil místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Na pobídky filmařům by tak mělo letos být celkem 800 milionů korun. O tuto částku ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková spolu s filmovými producenty usilovala. Česko nabízí zahraničním filmařům pobídky od roku 2010. Filmaři tak mohou získat zpět 20 procent "uznatelných nákladů", které na výrobu snímku v ČR prokazatelně utratí. Většinou byly pobídky rozebrány už začátkem roku.


Foto: Arnošt Máče,  archiv Českého rozhlasu
Ministerstvo školství otevřelo národní dotační fond určený na zvýšení kapacit mateřských a základních škol. Ve fondu bude celkem 1,5 miliardy korun. Novinářům to řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr školství Marcel Chládek (oba ČSSD). V prvním kole, v kterém bude ministerstvo přijímat přihlášky do konce srpna, si mohou obce a města rozdělit 100 milionů korun. Od ledna 2015 pak bude navíc spuštěn evropský fond, v kterém bude 12 miliard korun. Sobotka řekl, že spuštění fondu je součástí plánu vlády, jak zlepšit podmínky pro rodiny s dětmi. Program by měl zároveň podpořit investice a zaměstnanost.


Program rozvoje venkova by mohl rozdělit tuzemským zemědělcům v letech 2014 až 2020 celkem 3,04 miliardy eur, tedy přes 82 miliard Kč. Původně předpokládanou částku zhruba o tři miliardy Kč posílí přesuny přímých plateb z prvního pilíře Společné zemědělské politiky. Na setkání s novináři to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. První pilíř zahrnuje prostředky na přímé platby, tržní opatření a veterinární opatření, zatímco druhý pilíř zahrnuje právě prostředky na rozvoj venkova. Rozpočet Programu rozvoje venkova je nižší než v předchozím období od roku 2007, kdy počítal s celkem 3,6 miliardy eur.


Foto: flaivoloka,  Free Images
Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní víc než miliardu korun na obnovu památek a zavádění informačních technologií v obcích. O 621 milionů korun na obnovu památek se hlásí 19 projektů, o 400 milionů usilují obce s celkem 215 žádostmi. ČTK to sdělila mluvčí MMR Radka Burketová. O peníze na památky z Integrovaného operačního programu se zájemci mohli hlásit od konce dubna. Finance můžou být vedle obnovy památek použity také na rozšíření jejich využití pro veřejnost. O peníze požádala například římskokatolická farnost ve Velehradě nebo premonstráti ze želivského kláštera na Pelhřimovsku na rekonstrukci kostela.


Ministerstvo průmyslu a obchodu po dvou letech vrací zahraniční zastoupení podřízeným agenturám CzechTrade a CzechInvest. CzechTrade získal k 1. červenci zpět 46 pracovníků zahraničních kanceláří, kteří působí v 38 zemích. Agentura otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří, celkem jich bude mít 46. V případě CzechInvestu, který je zodpovědný za lákání zahraničních investic, jde o pět kanceláří, otevření šesté se očekává v Soulu. Přínosem podle ministerstva má být urychlení komunikace s centrálou.


Foto: Stuart Miles,  FreeDigitalPhotos.net
Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu poroste o 2,5 procenta a stejné tempo by mělo HDP dosáhnout i v příštím roce. Uvádí to prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF), kterou fond zveřejnil po uzavření konzultací s Českou republikou. Loni ekonomika klesla o 1,1 procenta.


Foto: ČT24
Lidé v květnu utratili v obchodech o 1,1 procenta více než ve stejném měsíci loni. Meziměsíčně však tržby v maloobchodě klesly o 1,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Růst tržeb zaznamenali především prodejci počítačového a komunikačního zařízení, pokles pak maloobchod s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.


Rafinerie v Litvínově,  foto: Dejmon,  Panoramio.com
Petrochemický holding Unipetrol využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 milionů eur (823 milionů Kč) získá zhruba 32,5 procenta akcií. Transakce by měla být dokončena ještě letos, Unipetrol bude poté jediným akcionářem České rafinérské. Ta je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.


Foto: Lee Jordan,  Wikimedia CC BY-SA 2.0
Češi nakupují dražší elektrospotřebiče a méně váhají s jejich pořízením. Útrata za bílou techniku letos meziročně vzrostla o 18 procent a prodej velkých televizí s úhlopříčkou nad 50 palců stoupl o dvě pětiny. Důvodem jsou menší obavy z návratu ekonomické krize, která vypukla v roce 2008. Vyplývá to z údajů sítě Expert Elektro. Podle průzkumu GfK TEMAX stoupl v letošním prvním čtvrtletí prodej spotřebního zboží o 3,3 procenta. Nejvíc, o 11,5 procenta, se zvýšil odbyt mobilů. Prodej velkých domácích spotřebičů stoupl o 8,5 procenta, největší meziroční nárůsty byly u sušiček.