Ekonomický přehled týdne

Rožná, foto: Daniel Burda
0:00
/
0:00

Vláda schválila zprávu o přípravě těžby uranu v Brzkově na Jihlavsku. Spolek obyvatel Brzkova Naše budoucnost bez uranu a ekologická organizace Calla krok vlády ostře kritizují. Povede podle nich k další těžbě a znečištění vod. V ložisku Rožná na Žďársku by měla být těžba ukončena do roku 2017. Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem ve střední Evropě. Uranová ruda se tam těží přes půl století.

Rožná,  foto: Daniel Burda
Vláda schválila zprávu o přípravě těžby uranu v Brzkově na Jihlavsku. Spolek obyvatel Brzkova Naše budoucnost bez uranu a ekologická organizace Calla krok vlády ostře kritizují. Povede podle nich k další těžbě a znečištění vod. V ložisku Rožná na Žďársku by měla být těžba ukončena do roku 2017. Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem ve střední Evropě. Uranová ruda se tam těží přes půl století.


Vláda schválila zřízení Centrální evidence účtů, tedy evidence účtů fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen. Její součástí zřejmě nebudou údaje o zůstatcích na účtech, jak chtěl původně kvůli potírání daňové kriminality ministr financí Andrej Babiš (ANO). Nesouhlasila s tím Česká národní banka. Data v registru budou podle plánu aktualizována minimálně denně.


Senátoři udělali v poslanecké verzi novely o dani z přidané hodnoty /DPH/ dvě zásadní úpravy, které poslanci podpořili. Kontrolní hlášení k dani měli původně živnostníci posílat každý měsíc. To se senátorům nelíbilo a termín prodloužili. Nově tedy budou podnikatelé tyto formuláře vyplňovat čtvrtletně, velké firmy pak vždy do pětadvacátého dne v měsíci. Ministr financí Andrej Babiš změnu podpořil. Zavedení povinného hlášení ostře kritizovala pravicová opozice. Je to podle ní poslední krok k zavedení registračních pokladen a snaha vlády kontrolovat občany. Za ODS to řekl její předseda Petr Fiala:

"Stát nemůže svoji neschopnost dobře vybírat daně řešit tím, že poctivým lidem přibude nová povinnost. Poctiví podnikatelé jsou zatěžováni věcmi, které je budou stát několik hodin jejich času měsíčně. Budou se úplně zbytečně věnovat byrokracii, místo aby dělali to, co dělat mají, aby podnikali."

Další významná změna se týká DPH při prodeji stavebních parcel. Ta se měla od Nového roku zvýšit na 21 procent. Senátoři zvýšení odložili o rok, aby zabránili komplikacím u už dohodnutých prodejů zasíťovaných pozemků. Nic se ale nezměnilo pro celiatiky a fenylketonuriky. Suroviny, ze kterých se vyrábí potraviny pro takto nemocné lidi, budou nově daněné 10 procenty. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny.


Foto: Marián Vojtek
Evropská komise souhlasila s převzetím Českých aerolinií společnostmi Travel Service a Český aeroholding. Uvedla, že transakce nepovede k narušení evropských pravidel hospodářské soutěže, neboť cestující při letech na pražské letiště i při odletech z něj budou mít nadále možnost využít také služeb jiných společností.


Petrochemický holding Unipetrol může ovládnout Českou rafinérskou. Transakci schválil antimonopolní úřad. S rozhodnutím, které zatím není pravomocné, nesouhlasí Unie nezávislých petrolejářů. Malí distributoři paliv se obávají přílišné dominance Unipetrolu na trhu. "Česká rafinerská dlouhodobě dosahuje asi 70 procent podílu ze všech dodávek paliv na český trh,"řekl ČTK předseda unie Ivan Indráček. Podle něj jsou alternativy v podobě dovozů, které ve svém rozhodnutí antimonopolní úřad zmínil, spíše teoretické. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v ČR. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.


Vláda schválila Plán odpadového hospodářství, který bude dalších deset let určovat, jak nakládat s odpady. Dokument počítá především s omezením skládkování a zvýšením recyklace. Ekologové z hnutí Duha upozorňují, že Česko loni recyklovalo 30 procent komunálních odpadů, zatímco průměr EU překročil 40 procent. Výroky Duhy ale považuje ministerstvo za nátlak, aby Česko šlo nad rámec směrnic EU. Cílem zákona je především omezit skládkování.


Foto: ČT24
Letos si domácnosti berou před Vánoci více půjček než dříve. Vyplývá to z dat úvěrových společností. Podle odborníků si v předvánočním období půjčuje každý šestý Čech. Podle údajů centrální banky dlužily domácnosti v listopadu celkem více než 1 bilion 320 miliard korun. Z toho téměř 267 miliard směřovalo na spotřebu. Zatímco hypotéka je investicí do budoucna, půjčka na spotřební zboží je cestou k potížím. Objem spotřebitelských úvěrů přitom stále roste. Ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl potvrzuje posun půjček:

"Nebankovní instituce v posledním období více půjčují přímo v místě prodeje, kde ten klient nakupuje nějaké zboží a hned využívá financování od nebankovních institucí."

Cesta do dluhové spirály může být rychlá a je důležité dávat si pozor na společnost, které se člověk zaváže. Jsou totiž vyloženě predátorské firmy, které používají různé finty, jak vyzrát na své klienty. Popisuje mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný:

"U těch lichvářů je třeba dát pozor na všechny nabídky, které chodí po ulicích, tramvajové zastávky, sloupy. Ono to vypadá velmi lákavě. Mnohdy nabízí velmi malé měsíční splátky, ale splácení se rozloží do velmi dlouhé doby, takže nakonec přeplatíte mnohem více. Nebo jsou zde skryté sankční a jiné podmínky. Například přijde-li platba hodinu poté, co měla přispána na účet, tak se vystavujete možnosti okamžitého splacení úvěru, vymáhání různých sankčních podmínek, které dosahují stovky procent té původní půjčené částky."


Foto: Barbora Kmentová
Ministerstvo financí chce zvýšit zdanění hazardu u živého hraní a technických her, což jsou hlavně hrací automaty, na dvojnásobek, tedy 40 procent. Pro loterie a kurzové sázky má nově platit sazba 30 procent. Nyní provozovatelé hazardu platí jednotnou dvacetiprocentní daň pro všechny druhy her. Kromě toho budou provozovatelé hazardu i nadále platit 19procentní daň z příjmů fyzických osob. Provozovatelé tvrdí, že zvýšení daní nahrává nelegálnímu trhu. Podle výkonného ředitele společnosti Synot Tip Petra Mikošky znamenají změny likvidační daňovou zátěž pro všechny oblasti legálního provozu loterií. Loni Češi prosázeli téměř 124 miliardy korun.


Foto: oficiální prezentace firmy
Česká společnost Kofola koupila slovinského výrobce vody Radenska. Obě společnosti podepsaly kupní smlouvu na akcie s odkládacími podmínkami na podíl ve výši 75,31 procenta. Agentura Reuters uvedla, že Kofola zaplatí 51,8 milionu eur (1,4 miliardy Kč). Kofola nyní působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Rusku. Zaměstnává přes 2100 lidí, z toho okolo 700 v Česku. Minerální voda Radenska patří se svou 140letou historií k silným značkám na Balkáně.


Příspěvek, který platí motoristé České kanceláři pojistitelů (ČKP) za nezaplacené povinné ručení, bude od ledna zrušen. Novelu podepsal prezident Miloš Zeman. ČKP varovala, že zrušení příspěvku může vést ke zvýšení pojistného. Podle poslanců je příspěvek jen další sankcí. Po vlastnících nepojištěných vozidel, kteří způsobili nehodu, mají náhradu škody vymáhat dopravní úřady obcí s rozšířenou působností. Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora již dříve varoval, že vzroste počet nepojištěných aut, jichž je nyní asi 120.000.


Foto: archiv Lázní Dolní Lipová
Některým pacientům se prodlouží lázeňský pobyt na účet zdravotní pojišťovny až na čtyři týdny. Do lázeňství má jít o zhruba půl miliardy korun ročně víc. Poslanci schválili příslušnou novelu zákona, která rozšiřuje taky rehabilitační péči o postižené děti. Z novely defintivně vypadlo povinné zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven s lékaři. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD se o průhlednost toku peněz v resortu postará vládní novela.


Miliardář Tomáš Chrenek se stane jediným majitelem společnosti Agel, která je největší soukromou sítí nemocnic v Česku. Menšinový vlastník Martin Polach prodal Chrenkovi svůj čtvrtinový podíl. Spolumajitelé měli podle médií mezi sebou spory. Skupina Agel v ČR provozuje 11 nemocnic a další zdravotnická zařízení. Od roku 2006 působí na Slovensku, kde provozuje čtyři nemocnice. V Česku Agel zaměstnává 7500 lidí a ročně hospitalizuje přes 170.000 pacientů. Hodnotu Agelu odhaduje odborný posudek na 17 miliard Kč, některé zdroje uvádějí, že prodejní cena firmy je kolem deseti miliard korun.


Dárci v Česku poslali od roku 2004 na dobročinnost už kolem 17 milionů dárcovských textových zpráv. Za deset let fungování tohoto projektu takto na prospěšné účely poskytli přes 430 milionů korun. DMS jsou český vynález, v provozu jsou od dubna 2004. Jen loni lidé těchto zpráv odeslali víc než 1,29 milionu za skoro 36 milionů korun.


Dalibor Dědek,  foto: Radana Schaeferová
Majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek ovládl jedny z nejlukrativnějších pozemků v Jizerských horách. Od soukromého zemědělce skoupil zhruba šedesát hektarů luk mezi Hraběticemi a Královkou. Uvedla to liberecká příloha MF Dnes. Podle deníku chce jablonecký podnikatel transakcí do budoucna zabránit sporům o využití luk pro běžkaře i snahám zastavět jedno z nejhezčích míst hor. "Jsou to cenné louky a víme, že tu byl velký zájem developerů na nich něco postavit,"řekl deníku Dědek.


Unikátní chov a prodej živých mořských a sladkovodních ryb otevřela v bývalé vodárenské úpravně v Brně firma ICHTHYS AQUA SYSTEM. Projekt, za nímž stojí majitel jedné z brněnských aukčních síní Tomáš Zezula, stál několik milionů korun. Cílem je nabídnout obyvatelům Brna a okolí co nejčerstvější, tedy živou mořskou rybu a plody moře ke každodenní konzumaci a kuchyňskému zpracování. Ryby přivezla do Brna speciální cisterna, jsou z dánských farem, které jsou alternativou jinak obvyklým klecovým chovům. Sůl firma přivezla ze Sicílie. Podle Zezuly je podobný projekt ojedinělý nejen v ČR, ale i v Evropě. Je tu i snaha vytvořit výzkumné centrum.


Foto: Martin Karlík
Stovky lidí mířily v minulých dnech na jihočeské plantáže pro vánoční stromky. Byli mezi nimi i tací, kteří si stromek vybrali v létě, opatřili cedulkou a přišli si ho uříznout o zlaté adventní neděli. Nejvíce pěstitelů vánočních stromků v Česku je na jihu Čech a také na Vysočině. Produkují je obvykle na pěti hektarech půdy. Jsou ale firmy, které je pěstují na více než desetinásobné ploše. Zatímco u pěstitelů se prodej s blížícím se Štědrým dnem snižoval, u supermarketů rostl. Stromky u producentů jsou až o dvě třetiny levnější, než na prodejních místech u supermarketů ve městech.