Eduard Zeman stále neví, kde vzít dvě miliardy pro vysoké školy

Ministr školství Eduard Zeman zatím neví, odkud získá dvě miliardy korun, aby o ně mohl navýšit rozpočet vysokých škol. Ve čtvrtek po dlouhotrvající kritice rektorů přislíbil, že se bude snažit peníze získat ze státního rozpočtu. "Stále ještě je reálná naděje, že se tyto prostředky podaří najít. Odkud budou, zatím není zřetelné, možností je několik," řekl v sobotu novinářům po semináři sociálních demokratů o školské politice.

Ministr Zeman, kterému vysoké školy hrozí stávkou, trvá na tom, že rektorům peníze neslíbil, pouze jim řekl, že o tyto finance bude usilovat. Poslance, senátory, starosty a školské pracovníky, kteří se sešli na semináři, přesvědčoval o tom, že resort školství plní závazky, které ČSSD dala.

Poslanecká sněmovna by se přepracovaným návrhem zákona mohla v prvním čtení zabývat na přelomu listopadu a prosince. Původní verzi zákona vrátila sněmovna vládě na jaře k přepracování. Učinila to přes varování ministra školství, že tím vzniknou problémy. Ministr tvrdil, že jeho resort nestihne zákon přepracovat a udělá pouze dílčí novely. Ústřední výkonný výbor ČSSD ale koncem června rozhodl, že ministr má zákon znovu předložit co nejdříve. Podle vedení ČSSD má mít podobu, která by zajišťovala rovnost přístupu ke vzdělání.

Autor: Eva Petržílková