Ekologové: O dálnici přes Český ráj by neměl rozhodovat kraj

O výstavbě rychlostní komunikace přes Český ráj by se podle Českého svazu ochránců přírody nemělo rozhodovat na krajské, ale na celostátní úrovni. I když je možná varianta přes Český ráj nejkratší, a tedy nejlevnější, je třeba brát v úvahu hodnotu této lokality, řekl v sobotu novinářům předseda organizace Pavel Pešout. Ekologové proto s vedením komunikace středem Českého ráje rozhodně nesouhlasí.

Svaz ochránců přírody je s 10.000 členy největší ekologickou organizací v zemi, Pešout proto věří, že jejich hlas bude slyšet. "Věřím, že si lidé uvědomí, že když už i Český svaz ochránců přírody je proti této akci, není zřejmě něco v pořádku a mělo by se těch variant posuzovat více," řekl. Připomněl, že ochránci přírody většinou nebojují, jsou známi tím, že dávají přednost praktické činnosti ve prospěch přírody. "Využíváme spíše informování a svých kontaktů na krajské a celostátní úrovni," poznamenal.

Vybudování rychlostní komunikace R35, která je spojnicí Libereckého kraje se sousedním Královéhradeckým a Pardubickým, patří k prioritám všech tří regionů. Sdružení obcí protestuje proti takzvané severní variantě, která by rozdělila Český ráj. Stejně jako ochránci přírody dávají přednost jižní variantě, která by Český ráj obešla a nezničila by cenné lokality.