ERÚ eviduje násobný růst stížností na dodavatele energií, často kvůli zdražování

Lidé se v posledních měsících stále častěji obracejí na úřady se stížnostmi a dotazy na své zálohy či vyúčtování za energie. Energetický regulační úřad (ERÚ) za prvních deset měsíců letošního roku obdržel více než 1600 oficiálních podnětů ke kontrole, což je asi třikrát víc než za celý kalendářní rok před vypuknutím současné energetické krize. Většinou jde o podání spotřebitelů, část z nich přitom míří na výpočet záloh. Úřad zatím kvůli zálohám zahájil 16 sankčních řízení. Na dotaz ČTK to odpověděl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Zároveň upozornil, že ERÚ může zakročit pouze v případech, kdy je záloha skutečně špatně spočítána nebo je navyšována v návaznosti na protiprávní zvýšení ceny, které například nebylo spotřebiteli řádně oznámeno. Úřad tak nemůže řešit situace, kdy dodavatel zvýšil ceny a zálohy v souladu se smlouvou, a neporušil tak domluvené fixace a změny zároveň řádně oznámil. I proto je tak rozdíl mezi počtem stížností a dotazů na zálohy a skutečně prokázaných pochybeních dodavatelů tak velký.

Ceny energií letos stouply o desítky procent. Podle Eurostatu průměrná cena elektřiny v Česku v prvním pololetí roku meziročně stoupla o 62 procent, což je nejvíc v Evropě.