Experti: Nová dohoda o volném obchodu hrozbou i příležitostí

Nová dohoda o volném obchodu, kterou podepsala skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii, je pro Česko hrozbou i příležitostí zároveň, záleží na úhlu pohledu. Vyplývá to z reakcí tuzemských expertů na dotaz ČTK. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.

"Země asijsko-pacifického regionu mezi sebou snižují bariéry obchodu, což může být pro českou otevřenou ekonomiku dobrá zpráva. Především pak v době, kdy jsme se vinou rostoucího protekcionismu dostávali pod postupný tlak klesající poptávky. Jde o další krok v globalizaci, která byla s příchodem pandemie koronaviru v ohrožení," řekl analytik společnosti Purple Trading Štěpán Hájek. Podle analytika serveru Capitalinked.com Radima Dohnala uzavření dohody ukazuje na další pokračující kroky Číny snížit závislost na Evropě a USA. "Pro ČR jde jednoznačně o špatnou zprávu, ale ne nutně od zítra. Rok od roku bude těžší uplatnit se na dotčených trzích, protože čím dál snadněji se tam budou prosazovat tamější produkty," uvedl.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro připomněl, že jedním ze signatářů dohody je Vietnam, se kterým letos EU uzavřela dohodu o volném obchodu a ochraně investic. "Nejen Vietnam, ale i další země, jako je například Jižní Korea, jsou tak pro české podniky polootevřenou bránou do celého regionu 15 zemí v nově uzavřené dohodě," uvedl. "S ohledem na odstranění cel mezi asijskými zeměmi a výrazný pokrok, které některé z nich v posledních letech dosáhly, je ale jisté, že na trhu tohoto regionu se postupně uplatní jen vysoce sofistikované, specializované a konkurenceschopné české výrobky," dodal Diro.