Fiala: Česko je připravené v případě eskalace konfliktu přijmout ukrajinské uprchlíky

Česká republika je připravená přijmout uprchlíky z Ukrajiny v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem. Po jednání Bezpečtnostní rady státu to řekl předseda vlády Petr Fiala z ODS. Česko je podle něj připravené na více scénářů vývoje konfliktu. Vláda také počítá s případnou humanitární pomocí. Dál platí výzva, aby se lidé, pokud můžou, vrátili z Ukrajiny do Česka. Případná evakuace zatím podle Fialy v plánu není.

Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška v pondělí ČTK řekl, že ČR se chce v případě vyhrocení situace zaměřit hlavně na humanitární pomoc na místě. Pokud by Slovensko požádalo o pomoc, pošle vnitro na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů, aby pomáhali podobně jako v Makedonii nebo Maďarsku. "Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci Evropské unie a spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář," uvedl mluvčí. Podle něj má vnitro plány pro případ krize již od roku 2014, které v současné době podrobuje revizi.

Možnosti pomoci Ukrajině řešil v pondělí také krizový štáb české diplomacie, kterého se zúčastnili zástupci vnitra, obrany a služeb. Vnitro na zasedání krizového štábu informovalo o připravenosti na případný větší nápor uprchlíků z Ukrajiny, respektive na návrat českých občanů ze země. Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) po jednání krizového štábu uvedl, že české zastupitelské úřady v Kyjevě a ve Lvově jsou připraveny nadále fungovat. Rodinní příslušníci pracovníků ambasády v Kyjevě už odcestovali, k opuštění Ukrajiny se rozhodly také konzulární referentky. Na velvyslanectví zůstane přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově, kde stavy redukovány nejsou, zhruba 30, řekl Dvořák. Podle něj se také zvýšil zájem Čechů na Ukrajině o registraci do systému Drozd, od neděle se přihlásilo 50 lidí. Celkem je v systému zhruba 130 osob. Systém využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

ČSA zatím budou dál létat do Kyjeva

České aerolinie zatím neplánují přerušit linky z Prahy do Kyjeva. Řekla to mluvčí společnosti Vladimíra Dufková s tím, že dopravce bude bezpečnostní situaci na Ukrajině i dál sledovat a v případě jejího zhoršení zareaguje. Některé zahraniční letecké společnosti v posledních dnech linky na Ukrajinu kvůli obavám z ruské invaze zrušily.