Lipavský: Z bezpečnostních důvodů byl uzavřen i generální konzulát ve Lvově

Sankce, které v noci na dnešek odsouhlasili na mimořádném summitu lídři zemí Evropské unie, jsou podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) velmi tvrdé. "Ty sankce jsou bezprecedentní a Rusko těžce zasáhnou,“ řekl šéf české diplomacie na tiskové konferenci po dnešním jednání resortního krizového štábu. Neformálně se podle něj začíná mluvit i o třetím balíku sankcí na úrovni EU.  Postihy mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že prosazoval maximální možnou míru sankcí. Jednomyslnou podporu nezískalo vyřazení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, které navrhovala řada zemí v čele s pobaltskými státy. "SWIFT není jediné možné řešení," uvedl Lipavský.

Lipavský také informoval, že z bezpečnostních důvodů je nově uzavřen i generální konzulát ve Lvově. Už dříve bylo uzavřeno velvyslanectví v Kyjevě. Situaci Čechů na Ukrajině po uzavření zastupitelských úřadů česká strana řeší z okolních zemí, primárně z Polska, poznamenal šéf české diplomacie. Ministerstvo zahraničí též zveřejnilo telefonní linky, na které se občané mohou obrátit.

Ministr také ocenil vlnu solidarity s Ukrajinou, kterou po ruské invazi vyjadřují čeští občané, a mírumilovné demonstrace.