ČR je připravená na uprchlíky z Ukrajiny, další pomoc zatím nechystá

Česko je připraveno na různé počty uprchlíků, kteří by mohli přijít z Ukrajiny v případě vyhrocení konfliktu s Ruskem. Další konkrétní krok týkající se materiální pomoci Ukrajině aktuálně není v plánu, Česko je připraveno reagovat na případné požadavky. Po jednání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Stát je připraven pomoci Slovensku a poslat na jeho hranici s Ukrajinou kontingent českých policistů. Exportéři v obchodech s Ukrajinou zvýšili obezřetnost, České aerolinie zatím lety do Kyjeva nepřeruší, zvláštní kroky nechystají ani další podniky.

České zastupitelské úřady v Kyjevě a ve Lvově jsou připraveny nadále fungovat. Rodinní příslušníci pracovníků ambasády v Kyjevě už odcestovali, k opuštění Ukrajiny se rozhodly též čtyři konzulární referentky. Na velvyslanectví zůstane přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově, kde stavy redukovány nejsou, zhruba 30.

Signály o ruské vůli k dalším jednáním se Západem jsou důvodem k opatrnému optimismu, Moskva však zatím nijak nesnížila počet svých vojáků na hranici s Ukrajinou a má vše připraveno k okamžitému útoku. Novinářům to dnes řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, který ve středu projedná další postup NATO s ministry obrany členských zemí. Hovořit s nimi bude mimo jiné o plánovaném navyšování počtu jednotek ve východním křídle aliance.