Fiala: Většinu rozpočtových opatření tvoří úspory, například omezení dotací

Tempo zadlužování České republiky je hrozivé a je dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Většinu snížení schodků podle ministerského předsedy zajistí úspory, například omezení dotací. Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard, uvedl. Kabinet podle něj je a bude rozpočtově zodpovědný.

Vláda zruší 22 daňových výjimek. Omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard korun, omezení provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard, řekl Fiala. Důchodová reforma pak podle něj stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodů, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů.

Vládní balíček zvýší daně firem či daně z nemovitostí, zjednoduší DPH

Vládní konsolidační balíček přinese zvýšení firemních daní, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti Zvýší se také odvody živnostníků a stát opětovně zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech.

Díky sloučení sazeb se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) sníží o tři procentní body DPH na léky, potraviny či bydlení. Jedinou výjimkou ze sazeb bude nulová DPH na knihy. Úprava DPH podle Stanjury bude znamenat, že lidem zůstane navíc 6,3 miliardy korun.

Daň z příjmu právnických osob od roku 2025 vzroste na 21 procent ze současných 19 procent, státu to vynese 22 miliard korun. Část výnosu z daně z nemovitosti půjde po jejím zvýšení od příštího roku i do státního rozpočtu, příští rok to vynese devět miliard korun, v roce 2025 dalších 300 milionů korun. Daně z tabáku, alkoholu a hazardu vynesou za dva roky navíc 10,9 miliardy korun, většinu v příštím roce.

Balíček zvýší odvody živnostníků, kteří příští rok odvedou státu navíc tři miliardy korun, v roce 2025 dalších 4,5 miliardy korun. Opětovné zavedení nemocenského pojištění se sazbou 0,6 procenta přinese státu příští rok dodatečných 11,9 miliardy korun, v dalším roce dalších 1,1 miliardy korun.

Předseda svazu obchodu vítá návrh na snížení DPH na potraviny na 12 procent

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vítá návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) do 12procentní, o kterém dnes informovala vláda. Každá úspora na nákupech podle něj lidem v této době pomůže. Vláda dnes jako součást takzvaného konsolidačního balíčku k ozdravení veřejných financí představila chystané změny daňového systému. Místo dosavadních tří sazeb DPH by mohly být jen dvě, tedy základní 21procentní a snížená 12procentní. Opatření by mohla začít platit od příštího roku.