Blokádami úřadů začaly protesty proti vládním reformám

Foto: ČTK

Celodenní protivládní happening zažila v úterý ministerstva školství a kultury. Odboráři a občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě chtěli upozornit na dopady vládních reforem a finančních škrtů. Takzvaná blokáda úřadů nabídla scénky, hudební vystoupení i debaty pro veřejnost. Protesty budou ještě pokračovat a vyvrcholí před ministerstvem financí 7. června.

Ministr školství,  mládeže a tělovýchovy Petr Fiala  (vlevo) hovoří k účastníkům protestní akce,  vpředu František Dobšík,  foto: ČTK
Úterní blokáda úřadů byla spíše symbolická. Organizátoři nabízeli kolemjdoucím k podpisu petici za odstoupení vlády a také otevřené dopisy adresované příslušným ministrům. Vstupy do budov protestující neblokovali. Předseda školských odborů František Dobšík upřesnil, co konkrétně protestujícím vadilo:

"Je to jednak komplex reforem, které připravovala vláda, ať už se to týká důchodové reformy, reforem sociální oblasti a daňové. Samozřejmě nás pálí problémy školství, kde je podle nás absolutní nedostatek finančních prostředků a škrty, které jsou připraveny pro letošní rok a měly by pokračovat i v dalších letech, jsou opravdu pro vzdělávání likvidační."

V Karmelitské ulici v Praze umístili organizátoři informační stánek. Chtěli tu lidem vysvětlit, jaké dopady má dlouhodobé podfinancování kultury a školství. Nízké jsou podle nich mzdy učitelů a pracovníků v kultuře či knihovníků. V resortu kultury protestujícím vadilo třeba zvyšování cen vstupenek nebo církevní restituce. Poklidný charakter protestů ocenil i ministr školství Petr Fiala, který na happening přišel v úterý ráno.

"Pozorně poslouchám všechny argumenty, které zaznívají, a snažím se je využít pro svou práci. A chápu tak i dnešní akci před ministerstvem školství."

Protestujícím slíbil dialog nad chystanými reformami, které jsou terčem kritiky. A vadí i mluvčímu iniciativy Za svobodné vysoké školy Lukáši Matoškovi:

"Pokud se týče školství, tak další škrty by měly katastrofální dopady. Druhou otázkou je, že v médiích proběhlo, že nový ministr Fiala by měl přebrat štafetu po předchozím ministrovi Dobešovi fakticky beze změn a měl by se snažit zavést finanční spoluúčast studujících za každou cenu a pokračovat v kontroverzních krocích. Připomínám, že dosud nebyly staženy ony dva - námi velmi hlasitě kritizované - věcné záměry zákonů."

Účastníci akce měli v úterý v plánu utvořit živý řetěz mezi oběma ministerstvy. Po poledni ale bylo na místě jen pár účinkujících. Celý úterní program zakončilo předání kouzelné hůlky ministrovi Petru Fialovi. Ten totiž při nedávném vstupu do úřadu řekl, že nemá kouzelnou hůlku, kterou by vyřešil všechny problémy školství. Aktivisté a odboráři plánují v příštích dnech ještě uspořádat "blokády" ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí. Před ministerstvem financí chtějí rozsáhlejší protest 7. června. Premiér Petr Nečas v pondělí sérii protestů odborů odsoudil jako násilnou akci.

Foto: ČTK
"Bude se jednat o akce, které ztrácejí demokratickou legitimitu, protože něco jiného je demonstrovat a něco jiného je pokoušet se zamezit někomu přístupu do jeho zaměstnání."

V Praze ve středu také vůbec poprvé demonstrovali důchodci. Nelíbí se jim chystané snížení penzí. Dosud se důchody každoročně zvedaly vždy o celou inflaci, od příštího roku by měly růst jen o její třetinu. Od jedné hodiny začali demonstraci na náměstí Jana Palacha a pak pokračovali k sídlu vlády ve Strakově akademii. Jejich požadavky shrnul předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

„Že tu skromnou valorizaci penzí, kterou Česká republika má, nebude měnit. To by nám stačilo. Dále požadujeme pro seniory bydlící v nájemných bytech ve velkých městech, aby vláda konečně přijala zákon o sociálním bydlení."