Odbory kvůli reformám nevylučují stávku ani blokády

Foto: ČTK

Odboráři po sobotní demonstraci chtějí zasednout k jednání s vládou. Nevylučují však ani vyhlášení stávky nebo blokády. Účast na demonstraci proti vládním reformám byla nezvykle vysoká. Do pražských ulic vyšlo přes 40 tisíc lidí. V ostrých projevech někteří odboroví vůdci volali po nových volbách.

Foto: ČTK
Odbory žádají vládu, aby stáhla a přepracovala své návrhy sociální, zdravotní a důchodové reformy. Tvrdí, že jsou špatné a budou mít negativní dopady na většinu lidí. O návrzích reforem v současné podobě odmítají jednat. Protesty vyvrcholily víkendovou demonstrací, na kterou přišlo více než 40 tisíc lidí. Demonstraci neodvrátila ani dohoda o dalším jednání, která padla na pátečním jednání tripartity, tedy vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
"My jsme jasně definovali, co se nám nelíbí na jednotlivých reformních zákonech. Udělali jsme velkou akci Otevřete oči, kde jsme vysvětlovali lidem, ať už je to důchodová, zdravotnická, sociální reforma nebo zákoník práce, k čemu všemu se schyluje a to byl hlavní důvod, proč jsme tu demonstraci svolali. Protože do té doby žádný posun nenastal, tak si myslím, že to bylo správné,"

uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Na zdravotnické reformě kritizují odboráři zejména to, že její návrh nedefinuje nárok pacienta na péči a není jasné, zda zůstane současný rozsah péče, nebo budou vznikat ceníky a nemocnice si budou konkurovat cenou. Nikdo prý neví, kolik tedy budou platit pacienti. Sociální reforma, která zavádí změny v příspěvcích na pomůcky a dopravu pro postižené či v posuzování jejich zdravotního stavu, povede podle odborů ke snížení životní úrovně handicapovaných lidí. Za Národní radu zdravotně postižených promluvil na demonstraci Václav Krása.

Václav Krása,  foto: ČTK
"Slyšíme pořád jenom škrtat, škrtat, škrtat. Vláda je proti lidem a proto je legitimní, aby lidé byli proti vládě."

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 před demonstrací uvedl, že vláda odborům nabídla, že s nimi v příštích týdnech bude vyjednávat o možných úpravách sociální reformy tak, aby je poslanci mohli zapracovat při schvalování v parlamentu.

"Posílili jsme intenzitu jednání co se týká sociální i zdravotnické reformy. Jednání tripartity jasně řeklo jakým způsobem v tom dialogu se sociálními partnery budeme postupovat dál a z mého pohledu na tom velmi těžko může něco změnit demonstrace."

Jaromír Drábek  (vlevo) a Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Odboráři kritizovali i důchodovou reformu. Mnozí se ptali, zda je možné, aby třeba hutníci, hasiči nebo zdravotní sestry pracovali ještě v 70 letech. Penzijní reformu vedle odborů kritizují i zaměstnavatelé. Domnívají se, že se mladí lidé do spoření na penzi nepohrnou. Ministr Drábek už připustil možnost snížení důchodového věku o dva roky pro dnešní dvacátníky. Jasno není ani mezi ekonomickými analytiky. Podle většiny demonstrantů jsou plánované změny asociální a nespravedlivé.

"Já jsem knihkupec a chtějí nás zlikvidovat, takže jsem doopravdy rád, že se sešlo tak velké množství lidí a že budou proti těmto idiotským reformám protestovat,"

Foto: ČTK
dodal jeden z účastníků demonstrace a další žena doplnila. "Všechno zvyšují, ale peníze nám nezvýší."

Opoziční ČSSD s kritikou odborů souhlasí. Už předem avizuje, že u Ústavního soudu napadne základní princip zdravotní reformy.

"Mluví se o reformách, ale náklady nesou nízko příjmové a středně příjmové vrstvy. Problém je, že nemáme vládu, která by byla schopna říct: ano, je třeba mít program, ve kterém budeme omezovat zbytečné výdaje a šetřit, nicméně je třeba, aby se to spravedlivě rozdělilo mezi stát, občany, firmy a podobně,"

uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Vláda argumenty odborů odmítá - a ze svých návrhů nehodlá ustoupit. V televizi Prima to řekla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vláda podle ní musí převzít riziko, že nebude mít souhlas opozice.

Foto: ČTK
"Když děláte něco, co bere proti dosavadnímu standardu, tak nemůže získat potlesk. Ale ve stavu, ve kterém jsme, je odpovědnější ten, kdo nečeká na potlesk, ale ten kdo řízne i do toho, co bolí. Rozumím i tomu, že se odboráři sejdou na Václavském náměstí a protestují proti krokům vlády, které se jim nelíbí, ale myslím si, že vláda ustoupit nesmí."

Co se dá čekat dál? Odbory chtějí zasednou k jednání s vládou. Nevylučují však ani vyhlášení stávky nebo blokády. Některé projevy odborových vůdců byly totiž hodně radikální. Sami pořadatelé byli překvapeni nejenom účastí, ale i složením demonstrujících. Podle šéfa odborů Zavadila je to dokladem toho, že reformy, jak je připravuje vláda, začínají lidé vnímat jako hodně negativní.