Ministr Heger se s lékařskými odbory neshodl na navýšení platů, jednání bude pokračovat

Leoš Heger, foto: ČTK

Dlouho očekávaná reforma českého zdravotnictví začala. Ministr Leoš Heger upraví fungování zdravotních pojišťoven i síť nemocničních lůžek. Zároveň ale musí čelit nepříjemným komplikacím. Odbory po něm chtějí slibované zvýšení platů, na středeční ranní schůzce se ale obě strany nedokázaly dohodnout.

Martin Engel,  foto: ČTK
Jednání ministra Hegera se zdravotnickými odbory o platech jsou zatím neúspěšná. Ministr trvá na svém původním návrhu, aby se od ledna zvýšily mzdy o 6 a čtvrt procenta. Odbory ale žádají desetiprocentní růst. Odboráři odcházeli ze středeční schůzky podle svých slov zklamaní z postoje ministerstva. Prohlásili, že budou zatím pokračovat v happeningových akcích kampaně s názvem "Zůstáváme, splňte sliby". Odborový předák Martin Engel po jednání řekl:

"Pan ministr trvá na tom, že to je maximum možného, těch 6,25 procent. Vykládá to všelijakými komplikacemi, většinu z nich si způsobila vláda sama tím, že zvedla DPH. To byla položka, o které jsme v té době nevěděli. Žádným způsobem není do zdravotnictví zohledněna. To je asi ten problém, pro který to nemůže být deset procent."

Leoš Heger,  foto: ČTK
Odbory sáhnou zatím k takovým akcím, které nijak neomezí pacienty. Budou se konat ve všech 14 krajích. Po 7. prosinci znovu odboráři rozhodnou o dalším postupu. Postup ministerstva v otázce platů shrnul pro Český rozhlas jeho mluvčí Vlastimil Sršeň.

"Vnímáme jako vstřícný krok to, že již od 1.1. budeme schopni přidat všem, to znamená jak lékařům, tak i střednímu zdravotnickému personálu 6,25 procenta s tím, že samozřejmě nechceme ohrozit pacienty a nechceme dojít k tomu, aby v půlce nebo v první čtvrtině roku podle ekonomických predikcí došlo o omezení péče o pacienty, nedostatku finančních prostředků na léky a podobně."

Nehledě na neshody ohledně platů ale ministr Heger chce prosadit svoji zdravotní reformu. V úterý představil její plánovanou druhou fázi. Velké změny čekají například zdravotní pojišťovny. Posílí se jejich vedení a správní rady. Pojišťovny tak získají jak větší pravomoci, tak i povinnosti. Potvrzuje to i náměstek ministra Petr Nosek.

Petr Nosek
"Co se týká povinností, tak určitě bude posílena povinnost zajištění nároku rozsahu zdravotní péče jak v obecné rovině, tak v oblasti zajištění místní a časové dostupnosti. Určitě bude posíleny povinnosti v oblasti tvorby a kultivace zdravotní sítě, odpovědnost za stav zdravotní sítě, právě vůči nárokům, které vůči pojištěncům musí zajistit."

Cílem ministerstva zdravotnictví je také zrušení deseti tisíc nadbytečných lůžek. Část z nich má přejít do sociální sféry. Zdravotní pojišťovny do konce roku vypoví smlouvy všem nemocnicím a od ledna budou vyjednávat o nových kontraktech. V budoucnu tak nemocnice budou moci uzavřít smlouvu jen s těmi pojišťovnami, o jejichž služby mají zájem. Vysvětluje to prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Jaromír Gajdáček
"Měli by společně řešit některé činnosti, které dnes podléhají vyloženě pravomoci VZP. Tím nastane určitá rovnoprávná situace v České republice, a nastane především to, že by měl skutečně začít fungovat takzvaný pojištěnský systém, který dnes příliš neexistuje, protože konkurence mezi pojišťovnami je minimální."

Zákon řeší také dlouhou debatu okolo zavedení standardu a nadstandardu. Za lepší a tedy nadstandardní zákroky by si v budoucnu pacient připlácel. Z fakultních nemocnic se mají nově stát univerzitní, které by měly být neziskové. Jejich příjmy by pak putovaly do péče, vědy nebo výuky. Nemocnici by vedla správní rada, v níž by zasedali zástupci vysokých škol, státu i krajů. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha zde už jednou zákon o neziskových nemocnicích jednou na stole byl a současný ministr Heger ho po jeho zrušení zavádí znova. České televizi Rath řekl:

"Mě přijde pan ministr jako člověk, který zdědí dům, ten nechá zbořit, a pak podle stejných plánů v podstatě postaví úplně stejný dům. To je skutečně jak v Kocourkově."