Ministr Heger nabídl odcházejícím lékařům dvě miliardy

Foto: ČTK

V napjaté situaci kolem výpovědí lékařů v protestní akci Děkujeme, odcházíme došlo k posunu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger nabídl lékařským odborům dvě miliardy korun na zvýšení doktorských platů. Současně ale chce zrušit zhruba deset tisíc akutních lůžek v nemocnicích. Odborům nabídka ještě nestačí, chtějí také záruky. Proti rušení lůžek se stavějí i krajští hejtmani.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Hrozba, že od 1. března nenastoupí v českých nemocnicích přes 3800 lékařů, kteří dali výpověď v protestní akci Děkujeme, odcházíme, donutila politiky k prvním jasným krokům. Šéf resortu Leoš Heger už ve čtvrtek naznačil, že by zdravotníci letos mohli dostat dvě miliardy korun na zvýšení platů. Ve financování zdravotnictví by se díky postupující reformě prý našly rezervy:

"Možné zdroje uvnitř zdravotního systému využijeme tak, aby byl finanční systém nemocnic posílen, a mohly se tak zvýšit mzdy zdravotnickým pracovníkům, kteří byli v minulých letech podhodnoceni, a zejména lékařům. Pokud by se měly uvolňovat další zdroje, znamenalo by to nepochybně kolaps zdravotního systému."

Ministr Heger svou nabídku potvrdil v pátek při jednání s lékařskými odbory. Znovu přitom lékaře poprosil, aby si své výpovědi rozmyslili. Zdůraznil, že jeho resort žádné další prostředky ze státního rozpočtu nedostane.

Lékařský odborový klub, který protestní akci Děkujeme, odcházíme už zhruba před rokem zahájil, od počátku ale požaduje, aby se platy lékařů zvedly na 1,5 až trojnásobek průměrného platu v Česku, tedy až na 70 tisíc korun měsíčně. Nabídka, kterou ministr lékařům dal, ale takové zvýšení nepokryje. Šéf LOKu Martin Engel ji sice považuje za posun, odboráři ale chtějí záruky. Podle šéfa stomatologů Pavla Chrze z Koalice soukromých lékařů jsou ale dvě miliardy málo na to, aby lékaři ustoupili:

Martin Engel,  foto: ČTK

"V žádném případě nezpochybňujeme požadavky nemocničních lékařů, nicméně ocenění lékařské práce je špatné v celém českém zdravotnictví. Proto jsme se jim spíš snažili říct, že by bylo lépe, kdybychom se spojili a snažili se tlačit na vládu, aby provedla opravdu systémové změny ve zdravotnictví."

Jedním ze způsobů, jak ve zdravotnictví ušetřit, je snížit počet tzv. akutních lůžek v nemocnicích. Těch je celkem přes 54 tisíc a denní úhrada od pojišťoven za takové lůžko je zhruba pětadvacet tisíc korun. Tato lůžka se přitom v nemocnicích často využívají jen pro doléčování pacientů nebo ze sociálních důvodů. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto navrhla, aby deset tisíc těchto lůžek bylo zrušeno. Kde konkrétně, o tom by měla rozhodnout speciální komise. Začne pracovat v průběhu února. Podle prezidenta Svazu Zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka ale není možné, aby svou práci stihla do konce výpovědní lhůty lékařů, tedy do konce února.

Jaromír Gajdáček
"To je dlouhodobá záležitost. My tady víme více než deset let, že lůžkovou síť je třeba restrukturalizovat, změnit podle potřeb obyvatelstva, podle návaznosti na stárnutí obyvatelstva a podobně. Do budoucna to samozřejmě bude velký problém. Rozhodně nejde žádné změny ve zdravotnictví dělat den ze dne. To znamená, že komise začne pracovat, začne diskutovat, samozřejmě do toho budou zataženy i kraje jako zřizovatelé menších nemocnic a ta diskuse bude pokračovat v průběhu celého roku. První výsledky může přinést nejdříve na přelomu letošního a příštího roku."

O tom, zda ke snížení počtu lůžek opravdu dojde, nakonec ale budou muset rozhodnout kraje. A ty se snižováním nesouhlasí. Hejtmani se totiž bojí, že by se tak pro pacienty zhoršila dostupnost zdravotní péče.

O dalším postupu jednají lékařské odbory přímo s premiérem Petrem Nečasem.