Ministr Heger s lékaři našli kompromis

Petr Nečas a Leoš Heger (vpravo), foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dohodl s lékařskými odbory a Českou lékařskou komorou na společném memorandu, které má zabránit odchodu doktorů z nemocnic. Kompromisní dohodu nyní musí schválit lékaři v celé republice a poté vláda. Pak se stane definitivní cestou z napjaté situace, která trvá od loňského podzimu.

Petr Nečas a Leoš Heger  (vpravo),  foto: ČTK
Výsledná dohoda počítá s navýšením tarifních platů pro lékaře o pět až osm tisíc korun měsíčně a jejich průběžné navyšování v dalších letech. Změní se nedůstojné podmínky se stovkami hodin přesčasů a nočních služeb. Na platy bude o dvě miliardy korun víc. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se tato suma přerozdělí podle jiného klíče, než původně plánoval:

"Budou rozpuštěny podle počtu lékařů v jednotlivých nemocnicích, což zčásti zvýhodní menší nemocnice oproti větším, kde je menší podíl mzdových nákladů a větší podíl materiálových nákladů."

Heger původně mluvil o tom, že by tři čtvrtiny dostali lékaři, zbytek sestry a personál. Propočty ale podle něj ukázaly, že na přidávání lékařům bude v nemocnicích potřeba minimálně 1,8 miliardy korun, další peníze spolknou platby za přesčasy. Na sestry by zbylo nanejvýš 100 milionů. Ony i ostatní zdravotníci by proto měli dostat přidáno v příštím roce.

Martin Engel
Dohodu teď ještě musí podepsat regionální odborářské organizace. K tomu by mělo dojít ve středu. Heger očekává, že vedení odborů vyzve odborové organizace ke včasnému stažení výpovědí:

"Jak ji budou ti členové respektovat, to samozřejmě můžeme jen předpokládat, ale pokud se vedení LOK rozhodne tu výzvu podepsat, tak já předpokládám, že to budou lékaři respektovat a že stáhnou své výpovědi do konce února tak, aby mohli navázat normálním pokračováním pracovního poměru."

Ministr označil návrh memoranda za pokrok. Šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel byl ale v hodnocení rezervovanější:

"Ten návrh je určitě kompromisní, ale musíme si upřímně říct, že proti předchozímu jednání jsme se příliš daleko nedostali. Tohle už byly jen drobnosti. Neřešili jsme tentokrát nic zásadního. A shoda na rok 2013 je větší než na rok 2011..."

Návrh memoranda předloží Engel předsedům odborových organizací ve středu.

Miloš Voleman
Člen předsednictva Lékařské odborového klubu Miloš Voleman ale pochybuje, že lékaři na kompromisní řešení přistoupí:

"Tendence v regionech jsou víceméně radikální. Já teď opravdu nemohu garantovat a ani bych se neodvážil spekulovat, že tato dohoda bude přijata. Smířlivější tendence byla o tom, že ustoupíme ze svých původních požadavků. A ty - když to zvulgarizuji na peníze - bylo 8.000 - 12.000. A teď je nabízeno 5.000-8.000. To není ústupek, to už je skutečně veliké stažení a to myslím, že nebude přijato."

Ministr Heger také k memorandu řekl, že pokud lékařské odbory protest neukončí a lékaře ke stažení výpovědí nevyzvou, platí jeho původní platová nabídka, že dostanou lékaři 5000 až 8000 korun, ale v odměnách. Vláda by totiž v tom případě určitě platové tabulky neschválila. Záleželo by pak jen na ředitelích nemocnic, komu peníze dají.

Milan Kubek,  foto: ČTK
Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka dohoda neuspokojuje ani jednu ze stran, je to podle něj ale "přijatelný kompromis," proto vyzve lékaře, aby ji schválili.

"Největší výhra je v tom, že podmínky v českých nemocnicích pro lékaře už nikdy nebudou tak otrocké, jako dosud. Dojde k omezení přesčasové práce, zvednou se platy, lékaři nebudou na přesčasové práci existnčně závislí,"

říká Kubek. Pokud by se ministr s odboráři a komorou nedohodl, mohla by v nemocnicích od března chybět více než pětina lékařů. V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme jich podalo výpověď na 3800 z 18.000. Ministr Leoš Heger navrhuje, aby lékaři, kteří by po odchodu kolegů z nemocnic poskytovali péči, nenesli plnou trestněprávní či jinou odpovědnost kvůli přetížení a obtížným podmínkám, za nichž pracovali.