Akce Děkujeme, odcházíme končí

Leoš Heger, Martin Engel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Krize ve zdravotnictví je zřejmě zažehnána, ministerstvo zdravotnictví i nespokojení lékaři podepsali společnou dohodu. Memorandum, podle něhož by se měly doktorům zvýšit platy, schválila ve středu většina předsedů Lékařského odborového klubu z regionů. Akce Děkujeme, odcházíme by tedy měla v nejbližších dnech skončit.

Leoš Heger,  Martin Engel,  foto: ČTK
Podle schváleného memoranda by lékařům měly od března vzrůst tarifní platy o 5000 až 8000 korun. Šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel řekl, že středeční jednání nebylo jednoduché.

"Jednáni bylo takové, že přijelo kolem 70 lidí z regionů, přijeli s určitými názory lidí, které zastupují, my jsme museli hledat většinový názor a já jsem rád, že se to podařilo. Došli jsme k tomu, že toto memorandum Lékařský odborový klub akceptuje."

Zvýšení tarifních platů musí ještě odsouhlasit vláda, jednání je naplánováno na příští týden. Premiér Petr Nečas uvedl, že kabinet je připraven dohodu podpořit a připomněl, že peníze, které by na platy lékařů i dalších zaměstnanců ve zdravotnictví měly v příštích letech plynout, nesmí navýšit schodek státního rozpočtu.

"Vláda je připravena tento postup pana ministra Hegera schválit. Současně platí, co jsem řekl, prostředky na navýšení platů půjdou pouze z reformních opatření a z restrukturalizace lůžkové péče, nikoli navýšením plateb ze státního rozpočtu. Za druhé, že od příštího roku budou růst nejen platy lékařů, ale také platy nelékařského zdravotního personálu, především zdravotních sester."

Martin Engel,  Milan Kubek,  foto: ČTK
Také ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že na zvýšení platů je možné si vydělat pouze reformou a nastává doba úspor. Do příprav reformy by se měli zapojit i sami lékaři.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ocenil, že lékaři na dohodu přistoupili. Ve zdravotnictví teď podle něj nastanou změny.

"Startují změny, končí otrocká práce v nemocnicích, lékaři se budou posílet na těch změnách, aby česká zdravotnictví bylo nejen ekonomicky udržitelné, ale aby bylo přátelské pro pacienty a aby v něm pracovali spokojení zdravotníci. Vyhrál zdravý rozum a já jsem rád, že lékaři takto rozhodli."

Rozhodnutí lékařů přivítali také hejtmani a ředitelé nemocnic. Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová uvedla, že se výjimečně může stát, že některé lékaře jejich nadřízení zpět nevezmou.

"I když jsem o dvou o třech případech uvažoval, že bych je zpátky nevzala, tak asi vezmu všechny. Někteří ředitelé se vyjadřovali, že pokud se lékaři rozhodovali, že dají výpověď, tak oni taky třeba někoho zpět nevezmou. Myslím si, že to asi nebude pravidlem a nebudou to samozřejmě žádné velké počty, protože tolik lékařů nemáme, ale myslím si, že někteří jednotlivci asi tu nabídku vrátit se zpátky nedostanou."

K výzvě, aby lékaři ukončili akci Děkujeme, odcházíme, by měly odbory přistoupit do tří dnů po podepsání dohody. Nemocniční lékaři by měli stáhnout své výpovědi a péče o pacienty by tedy po 1. březnu neměla být nijak ohrožena.