Řešení krize v nedohlednu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jednání ministra zdravotnictví s lékařskými odbory a komorou o platových požadavcích lékařů definitivně zkrachovala. Odboráři nevyzvou 3800 lékařů ve výpovědi, aby je stáhli a zůstali v nemocnicích. O situaci chtějí jednat s předsedy koaličních stran.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Zástupci lékařských odborů a komory se s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem na řešení krize se nedohodli. Odboráři odmítli ministrovy návrhy zahrnující hlavně garanci zvýšení platů. Nabídku označili za nepřijatelnou. Žádají celé slíbené dvě miliardy na platy doktorů. Podle ministr Hegera vláda podala lékařům pomocnou ruku a snažila se najít kompromis. Doktoři by měli dostat tři čtvrtiny - tedy 1,5 miliardy, zbytek je pro sestry a další zdravotnický personál:

"Garantujeme dvě miliardy do platů zdravotníků, převážně lékařů. Nikoliv, že garantujeme plné 2 miliardy na platy lékařů."

Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela ministerstvo zdravotnictví nebere vyjednávání vážně:

Martin Engel,  foto: ČTK
"Tady se nejedná o skutečné hledání dohody, ale smyslem je postavit proti sobě lékaře ve výpovědi, tzv. neslušné, proti těm slušným, kteří tam zůstávají. A pokud toto nezabralo, tak v poslední fázi se dostáváme do toho, že se snaží postavit proti nám veřejnost a zdravotní sestry."

Odbory navíc postrádají garance, že tyto peníze opravdu dostanou:

"Jako minimum jsme byli ochotni akceptovat nabídku pana ministra, že to bude v průměru 100 tisíc na lékaře. To bylo opravdu nepodkročitelné minimum, protože proti těm naším požadavkům se pohybujeme na necelých čtyřiceti procentech. A vzhledem k tomu, že 7 měsíců jsme nedostali žádnou nabídku, tak si prostě myslím, že tato nabídka není tak skvělá, jak si ji vychvaluje pan ministr. Prostě musí slyšet také názor druhé strany,"říká Martin Engel.

Zleva Marek Šnajdr,  Leoš Heger,  Petr Tluchoř a Boris Šťastný,  foto: ČTK
Přestože k dohodě nedošlo, slíbené kroky bude ministr Heger nadále plnit. Mladším lékařům slíbil zvýšení měsíční mzdy o 5 tisíc korun a starším lékařům o 8 tisíc korun. Návrh dá na web a týden vyčká, zda lékaři začnou výpovědi stahovat. Pokud ne, zahájí přípravu krizového zajištění péče:

"Ten týden je proto, že potom už bude zbývat jenom asi 10 nebo 14 dní do konce února. My nemůžeme vyjednávat do nekonečna. Prostě jestli se ukáže, že v tom dalším týdnu kapacity zůstávají na hranici, na jaké jsou dneska, po všech těch podaných výpovědích, tak pak se budou muset začít dít opravdu velká reorganizační opatření v síti našich zdravotnických zařízení."

Občanští demokraté se postavili za ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Potvrdil to bývalý náměstek ministra zdravotnictví, nyní poslanec, Marek Šnajdr:

"Požadujeme, aby uvolněné finanční prostředky byly využity na platy všech zdravotnických profesí v lůžkových zařízeních, tedy nejen na platy lékařů, ale i sester a dalších nelékařských profesí. Odmítáme další ultimativní požadavky odborářů. Zásadně nesouhlasíme s tím, aby ministerstvo zdravotnictví a vláda České republiky garantovaly všech lékařům návrat na původní pozice."

Zleva člen předsednictva Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Miloš Voleman,  Milan Kubek,  Martin Engel,  Leoš Heger a náměstek ministra Petr Nosek,  foto: ČTK
Zcela odlišný názor na věc má pochopitelně opozice. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval ministra zdravotnictví a zástupce protestujících lékařů, aby se co nejdříve vrátili k jednacímu stolu:

"My jsme jako sociální demokraté přesvědčeni o tom, že odpovědným za nalezení řešení je vláda, odpovědné jsou zdravotní pojišťovny, odpovědný je ministr zdravotnictví. V rámci této své ústavní a zákonné odpovědnosti by měli intenzívně jednat. Není možné si dovolit jakékoliv trucování, není možné si dovolit jakákoliv ultimáta, jakékoliv záminky, které by vedly k tomu, že nakonec dohoda nebude nalezena."

Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška z ČSSD je nadcházející víkend posledním termínem pro dohodu mezi vládou a lékaři. "Pokud do neděle nedojde k dohodě, musí se připravit krizová opatření pro období po 1. březnu,"řekl Michal Hašek. Aktuální situace ve zdravotnictví bude na programu úterního společného jednání hejtmanů a členů Bezpečnostní rady státu.