Leoš Heger odmítl dát odcházejícím lékařům garance, jejich spor s ministerstvem se vrátil na začátek

Leoš Heger, foto: ČTK

Spor ministra zdravotnictví a lékařů, kteří dali výpověď v protestní odborářské akci Děkujeme, odcházíme, se vrací na začátek. Leoš Heger se se zástupci Lékařského odborového Klubu a České lékařské komory nedohodl na podmínkách, za kterých by doktoři byli ochotni vzít své výpovědi zpět.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Dvě miliardy, které ministr odborům nabídl na platy zdravotníků, k dohodě nestačily. Odboráři přišli na pondělní jednání s vlastním návrhem. Kromě záruk, že slíbené miliardy budou použity jen na platy lékařů, chtěli i garance, že pokud doktoři své výpovědi stáhnou, vezmou je nemocnice zpátky do práce. S tím ale Leoš Heger nesouhlasí:

"Já musím konstatovat, že návrh dohody, kterou nám LOK a komorou předložily, má vysloveně ultimativní charakter a navíc nekoresponduje s původními požadavky Lékařského odborového klubu."

Odbory odmítají, že by své požadavky stupňovaly. Jejich protestní akce ale pokračuje a odboráři chtějí s ministerstvem dál vyjednávat. Podle šéfa klubu Martina Engela ale mnoho času už nezbývá. Do vypršení výpovědí chybí už jenom měsíc.

"Jestli první nabídka přijde 28. ledna, kdy jsou skoro čtyři tisíce lidí ve výpovědi, tak skutečně teď bychom měli velice rychle a intenzívně najít konsenzus, protože ten čas se velmi krátí. Ale znovu říkám, že naše požadavky jsou na stole od března."

Zleva Petr Nečas,  Milan Kubek a Martin Engel,  foto: ČTK
Reálně teď hrozí, že od 1. března nenastoupí do práce 3800 lékařů, především porodníků, anesteziologů, chirurgů nebo internistů. Šéf České lékařské komory Milan Kubek připomíná, že pokud se ministerstvo s nimi nedohodne, nemocnice budou muset omezit péči.

"Vyzývám pana ministra Hegera, aby zaujal k problému konstruktivní postoj, abychom společně hledali cestu, jak lékařskou péči zachovat. A nevymýšleli neustále důvody a záminky, proč nic nejde. Já mám strach z toho, že by nemocnice zůstaly od 1. března pro pacienty zavřené."

Do sporu se mezitím vložily i zdravotní sestry. Jejich Asociaci se nelíbí, že by dvě miliardy, které ministerstvo našlo ve svých rezervách, měly sloužit jen na platy lékařů. Platy sester a dalšího zdravotnického personálu jsou podle Asociace podhodnocené. Podle ministra nabídka dvou miliard na zvýšení platů lékařů i zdravotníků stále platí. S odboráři i komorou bude jednat znovu ve čtvrtek.