Situace ve zdravotnictví se dramatizuje

Foto: ČTK

Situace ve zdravotnictví se dramatizuje, hrozí i hromadné výpovědi lékařů ke konci roku. To přimělo ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby se krátce sešel s premiérem Petrem Nečasem. Výzvu Děkujeme, odcházíme už podepsalo přes 4 tisíce lékařů.

Leoš Heger,  foto: ČTK
Schůzka byla velmi krátká. Podle premiéra Nečase je třeba pokračovat v reformě, která je základem pro získání prostředků i na platy lékařů. Záleží na ministrovi, jaké kroky připraví. Ten považuje situaci za vážnou. V Česku pracuje v nemocnicích 16 tisíc lékařů. Aktuálně prý zvažuje odchod 7000 z nich. Pokud se tak stane, ministr Leoš Heger rezignuje. Chce, aby vláda vyšla lékařům vstříc a dala jim perspektivu. Jejich nespokojenost totiž v posledních týdnech rychle roste. Výzvu "Děkujeme, odcházíme" už podepsalo přes 4100 nemocničních lékařů. Jejich cílem je, aby základní plat doktora stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. V napjatém rozpočtu však podle ministra Hegera 3 miliardy na platy doktorů nejsou.

"Velmi uznávám mladé lékaře a lékaře ve středním věku, že jsou se svými platy nespokojeni. Platy zejména u mladších lékařů byly zanedbané, ale pro příští rozpočtový rok peníze nebudou a zvýšení o tři miliardy je absurdní."

20. listopadu se v Praze uskutečnil sjezd České lékařské komory,  foto: ČTK
Průměrný plat lékaře je nyní se všemi službami a přesčasy okolo 50.000. Jeden příklad za všechny. Pavel Vávra z nemocnice ve Žďáru nad Sázavou má čtyři pracovní úvazky. V nemocnici má po deseti letech praxe 26.600 korun hrubého. Aby měl plat větší, slouží ještě na pohotovosti, jezdí se záchrankou a má i částečný úvazek praktického lékaře. Jeho projev na víkendovém sjezdu České lékařské komory získal delší potlesk, než měli dohromady předseda lékařské komory Milan Kubek a ministr Heger. Sjezd požadavky nemocničních lékařů podpořil a postavil se i za ministra, kterému nabídl spolupráci na reformě. Sjezd také rozhodoval o dalším směřování České lékařské komory. Rozhodl se pro razantního bojovníka za lepší podmínky Milana Kubka a nikoliv pro jeho protikandidátkou, která slibovala trpělivé vyjednávání.

Lékařům se také nelíbí navržená úhradová vyhláška - tedy předpis, kolik dostanou od pojišťoven za péči příští rok. Příjmy od pojišťoven se totiž mají snížit o dvě procenta. Stane se tak poprvé za dvacet let. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko říká, že by kvůli tvrdým regulacím museli pacientům předepisovat méně léků, péče i laboratorních vyšetření:

Foto: ČTK
"Když budu mít méně peněz na nákup materiálu a budu například chirurg, nejsem schopen dát do sádry stejný počet zlomenin. Odborník ORL není schopen fungovat bez toho, než že bude naprosto běžně odebírat bakteriologické stěry a podobně. Pokud dostane menší limit, nebude schopen pracovat s množstvím informací, které potřebuje, aby poskytl dobrou péči."

Lékaři se chtějí obrátit na Ústavní soud, pokud v úhradové vyhlášce pro příští rok zůstanou pokuty za překročení finančního limitu na péči. Ty lékařům hrozí, pokud spotřebují víc peněz.