Preventivní ultimátum zdravotníků

Foto: ČTK

Odbory lékařů a sester daly v pondělí ultimátum ministru Leoši Hegerovi i celé vládě. Trvají na vládním slibu z letošního jara, že platy zdravotníků v příštím roce stoupnou o deset procent. Pokud peníze nedostanou, stanou se podle nich ministr i vláda pro odboráře nelegitimními a budou žádat jejich odstoupení. Ministr Heger je teď ve dvojím tlaku.

Markéta Tauberová
Na jedná straně je jarní memorandum, které ukončilo protest lékařů nazvaný Děkujeme, odcházíme a v němž se zavázal požadavky zdravotnických odborů splnit, na straně druhé je problém, odkud požadované peníze vzít. Například zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji, která se potýkají s dluhy, budou hledat peníze na vyšší mzdy ve svých rozpočtech jen velmi obtížně. Podle krajské radní Markéty Tauberové kraj zatím nezvažuje, že by na platy lékařů vyčlenil nějaké peníze:

"Pardubický kraj stejně jako ostatní kraje určitě čeká na to, jaké bude vyjádření pana ministra, protože jeho slib říká, že lékařům se navyšovat bude přímo ze zdravotního pojištění, a ne z jiných rozpočtů, čili například z rozpočtů krajů."

Foto: ČTK
Také Královéhradecký kraj už avizoval, že na navýšení mezd zdravotníkům nemá. Podle tamního hejtmana Lubomíra France budou kraje o dalším postupu jednat společně:

"Věřím tomu, že bude společný postup Asociace krajů. Jednotliví hejtmani mají podobné problémy a budeme vůči vládě v tomto postupovat společně. Jedním z řešení je možná navýšení plateb za pojištěnce ze státního rozpočtu, ale to je záležitost vlády, aby rozhodla o navýšení odvodů za pojištěnce."

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly jsou požadavky odborů legitimní. Na druhou stranu ale podle něj nejsou na místě žádná silová řešení:

Roman Prymula
"Já jsem osobně příznivcem jednání na úrovni každé nemocnice o tom, co si nemocnice může či nemůže dovolit, protože my nedostaneme nějakou kompenzaci, která by na to vytvořila adekvátní obolus. A ze zákona my samozřejmě nesmíme vyplácet to, co nemáme. Takže tady by určitá benevolence měla být. Pokud se rozhodne na úrovni ministerstva nebo vlády, že bude kompenzace plošná, tak se tomu budeme muset přizpůsobit a hledat rezervy jinde."

Podle propočtu odborů lze získat 7,5 miliardy na zvýšení platů tím, že léky a zdravotnický materiál budou osvobozeny od daně z přidané hodnoty. Tato daň ale příští rok naopak stoupne. Peníze by podle odborů přineslo také zvýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, což kabinet odmítá. Zdravotnictví by také pomohlo, kdyby získalo výnos z tabákové daně.

Martin Engel,  foto: ČTK
Ministr zdravotnictví Leoš Heger připustil, že některé nemocnice zřejmě nebudou mít na zvýšení platů dost peněz, ale slib daný odborářům chce splnit. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel řekl, že když šéf resortu nedodrží, co slíbil, měl by odstoupit nejen on sám, ale celá vláda:

"Pro nás by vláda ztratila legitimitu tím, že by se nedržela svých písemných závazků. Celou dobu jsme žádný personální požadavek nevznášeli, ale pak bych nemohl říct, že je pro nás pan ministr partner. Scházím se s ním a jednám prakticky víc než jednou měsíčně, ale posun v jeho stanoviscích vnímám. Nejde mi o to, abych s někým jednal třicetkrát, ale aby to mělo jasný výstup."

Ministr Heger už dříve uvedl, že od slibu zdravotníkům ustupovat nehodlá. Podle něj to ale odbory přehnaně vyhrocují:

Leoš Heger,  foto: ČTK
"Ministerstvo zdravotnictví velmi intenzivně připravuje úhradovou vyhlášku, jejíž součástí jsou i analýzy toho, jak budeme schopni zvyšovat mzdy. Zcela určitě máme v plánu zvyšovat mzdy jak lékařů, tak ostatních zdravotnických pracovníků v nemocnicích."

Odboráři ustavili krizový štáb, tzv. Zdravotnickou trojku, ve kterém spolupracují Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Dohromady zastupují 48 tisíc zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích.