Kampaň Děkujeme odcházíme vrcholí v Praze

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel, foto: ČTK

Aktivita Lékařského odborového klubu "Děkujeme odcházíme" v tomto týdnu vrcholí v pražských nemocnicích! V regionech už stovky lékařů podaly hromadné výpovědi a nebo o tom uvažují.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel,  foto: ČTK
Organizátoři výzvy žádají až trojnásobek průměrného platu v zemi, chtějí prosadit až 70 tisíc korun základního platu bez služeb a přesčasů. Martin Engel z Lékařského odborového klubu /LOK/ říká, jaká je současná podpora v krajích:

"Určitě nejlepší kraj, který už dal výpovědi do advokátní kanceláře, je kraj Vysočina, kde číslo podpory je přes 500 z 600 lékařů evidovaných v nemocnicích na Vysočině. To je přes 80 procent a jsou nemocnice, kde je to i 90 procent a víc, takže to je skvělý výsledek."

V úterý lékaři o hromadných výpovědích diskutovali ve velké pražské nemocnici Motol. Do konce týdne pak v nemocnicích na Bulovce, na Vinohradech a ve Všeobecné. Již podané výpovědi se scházejí v právní kanceláři, LOK oznámí 20. prosince, kolik z 16.000 lékařů z celé ČR výpověď skutečně podalo. Mladí lékaři, které v Česku většinou ještě neváže rodina, chtějí odejít do zahraničí. Jazykové školy hlásí o třetinu vyšší zájem lékařů o pokročilou zkoušku z němčiny. Velký ohlas měl také nedávný veletrh, který nabízel práci na klinikách v Německu a Rakousku.

Pražský nábor lékařů pro hromadné výpovědi 'Děkujeme,  odcházíme' začal 13. prosince ve Fakultní Thomayerově nemocnici,  foto: ČTK
Podle zjištění ČTK se však mnozí z těch, kteří výpověď již poslali zprostředkující právní kanceláři, domlouvali se svými řediteli, zda je po ukončení akce přijmou zpět. V některých nemocnicích si údajně lékaři stěžovali, že museli podepsat výpověď pod nátlakem.

V Praze teď jezdí černobílá sanitka s mottem "Náš exodus, Váš exitus", která verbuje nespokojené lékaře k podání hromadných výpovědí. V rámci kampaně "Děkujeme, odcházíme" už dalo výpověď zhruba tisíc doktorů nespokojených s platovými podmínkami. Přednosta kardiocentra pražského IKEMu, profesor Jan Pirk, však se způsobem kampaně nesouhlasí:

"Já zcela určitě s tou akcí nesouhlasím. Mladí lékaři bez kvalifikace nikde na světě nemají vysoké platy. Ale po získání kvalifikace a obdržení příslušného místa mají skutečně ty platy trojnásobně velké než je průměr."

Foto: ČTK
Naopak neurolog Pavel Kalvach nebo chirurg Pavel Pafko lékařům s vysvětlováním důvodů akce "Děkujeme, odcházíme" pomáhají. Kolik lékařů opravdu v březnu nenastoupí do práce, zatím není možné odhadnout. Podle chirurga Pavla Pafka ale největší problémy budou v malých regionálních nemocnicích.

"Já jsem chirurg a dovolte jenom několik čísel. Udělali jsme průzkum českých chirurgických oddělení a v 58 procentech není naplněn tabulkový stav na chirurgiích. 68 procent primářů oznámilo, že nepouští po noční službě lékaře domů a musí pracovat dál, aby zajistili provoz. Chirurgická společnost už teď vidí situaci jako velmi vážnou."

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) poprvé oficiálně připustil, že když z nemocnic masově odejdou chirurgové či anesteziologové a nebude se operovat, vláda bude muset dát lékařům peníze z rezerv na krizové situace. Ministr to řekl novinářům po svém vystoupení na Žofínském fóru. Zároveň potvrdil, že vláda v příštím roce ani v roce 2012 peníze pro zdravotnictví nezvýší tak, aby bylo přidáno na platy.