Fiala: Zvýšení daně z nemovitosti a její dělba se státem nesníží příjmy obcí

Chystané zvýšení daně z nemovitosti a sdílení části jejího výnosu se státem, podle premiéra Petra Fialy (ODS) nesníží příjmy měst a obcí z této daně. "Budou (příjmy obcí z daně nemovitosti) stejné jako dosud," řekl dnes Fiala na sněmu Svazu měst a obcí ČR (SMO) v Olomouci. Stát podle něj dosud tuto daň spravoval a měl s tím pouze náklady. Výši daně z nemovitosti nyní podle svých potřeb určují samosprávy pomocí koeficientu. SMO se záměrem vlády nesouhlasí. Podle svazu by na tuto změnu doplatily obce.

Obce mohou zvýšit daň z nemovitosti pomocí místního koeficientu v rozmezí 1,1 až pět, kterým se násobí základní sazba stanovená podle počtu obyvatel. Sazba daně z nemovitosti se podle návrhu ministerstva financí má od příštího roku zvýšit dvojnásobně. Dodatečný výnos nad rámec dosavadní daně půjde po jejím zvýšení od příštího roku i do státního rozpočtu. Zvýšení příští rok vynese devět miliard korun.

Města a obce záměr vlády ale kritizují. Podle SMO nesou obce náklady spojené se zajišťováním základních služeb, které s užitím nemovitých věcí bezprostředně souvisejí. "Odčerpání části výnosu daně z nemovitých věcí by zcela zásadním způsobem narušilo základní principy, na kterých je od 90. let minulého století založeno rozpočtové určení daní," usnesli se delegáti sněmu SMO.