Firma Energoaqua způsobila podle soudu otravu Bečvy, trest ale nedostala. Státní zástupce se odvolá

Okresní soud ve Vsetíně v rozsudku k otravě řeky Bečvy z 20. září 2020 potvrdil, že společnost Energoaqua způsobila otravu řeky, trest ale firmě neuložil. Podle soudkyně Ludmily Gerlové se nepodařilo zjistit, co přesně se v podniku stalo. Právnická osoba podle soudkyně není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Ředitele podniku Oldřicha Havelku soud obžaloby z otravy řeky zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce Jiří Sachr se proti zprošťujícímu rozsudku odvolá. Novinářům také řekl, že podá stížnost proti usnesení, kterým vsetínský okresní soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozil Havelkovi rok až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu opakovaně odmítli.

Podle státního zástupce způsobila Energoaqua znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem nejméně na 37 kilometrech řeky. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb.