Regulovaná Bečva získá svůj přirozený charakter. První projekt na velké řece

Regulací prošlo mnoho řek v Česku. I moravská Bečva. Povodně sice přestaly ničit majetky, ale řeka ztratila svůj přirozený charakter. To by se mělo změnit. V memorandu se na tom dohodly ministerstva životního prostředí a zemědělství, společně s Olomouckým krajem a dalšími organizacemi.

Regulační práce na Bečvě začaly už na konci 19. století a pokračovaly za první republiky. Prudké a nepravidelné povodně tehdy stěhovaly koryto toku od jednoho kraje údolí ke druhému.

Foto: Vojta Herout,  Nadace Partnerství – Adapterra Awards

Ve staré kronice se dočteme: „Tam, kde se dříve voda neslyšně rozlévala do polí a luk, udeří dnes po regulaci Bečvy s nebývalou silou." Že se umí pořádně rozvodnit, ukázala Bečva nejen při katastrofálních povodních v roce 1997. V posledních letech stačily i méně intenzivní deště, aby zaplavovala části přilehlých obcí, píše web adapterraawards.cz.

Bečva je největší štěrkonosnou řekou v Česku. Taková řeka potřebuje široké koryto. Podle starých vojenských map mělo dřív šířku až 300 metrů. Kvůli regulacím se zúžilo na 70.

Obnova Bečvy - první projekt na velké řece

Šanci na obnovu řeky Bečvy teď dává memorandum ministerstev a Olomouckého kraje. Jedná se o první projekt tohoto typu na velké řece v České republice. Přirozená obnova vodního toku pomůže nejen samotné řece, ale i okolní flóře a fauně, která na mnoha místech utrpěla kvůli necitlivým zásahům člověka.

Petr Hladík | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Umělé narovnávání říčních koryt, klimatická změna a s tím související sucha a odtékání vody z krajiny, to jsou problémy, které trápí nejen oblast kolem řeky Bečvy... Když bude mít řeka dostatek prostoru, nebude hrozit její rozlití do zabydlených oblastí a zároveň nebude voda z krajiny odtékat," uvedl k ochraně řeky Bečvy ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Cílem je omezit i záplavové vlny. Tomu pomůže kromě navrácení řeky do jejího přirozeného charakteru také stavba vodního díla. „Klíčovým prvkem protipovodňové ochrany Pobečví je stále vodní dílo Skalička, díky kterému bude možné ochránit téměř 100 000 obyvatel v případě, že by se v budoucnu opakovala katastrofální povodeň, která postihla celou Moravu v roce 1997," řekl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: Ministerstvo životního prostředí ČR , adapterraawards.cz
klíčové slovo: