Pražské soudy čelí hromadným odchodům zaměstnanců. Soudcovská unie podpoří případnou stávku administrativních pracovníků

"To si děláte srandu. Za to nikdo pracovat nebude." Takové komentáře se objevovaly na facebooku poté, co jeden ze soudů zveřejnil inzerát na zapisovatelku. Kvůli nízkým platům čelí justice hromadným odchodům.

Zapisovatelky na soudech mají nástupní plat 18.280 hrubého. Nájmy za garsonku v Praze se pohybují od 12 do 15 tisíc měsíčně. Není se tak co divit komentářům, jakými lidé na inzerát reagovali.

Přitom jsou na zapisovatelky kladeny velké nároky, jako psaní všemi deseti, vyhotovování dokumentů, obesílání účastníků, předvolání k jednání, vyhotovování protokolů z jednání a tak dále.

Vladimír Řepka | Foto: Ministerstvo spravedlnosti

„I my pracující v justici jsme lidé, kteří chtějí mít kde bydlet, a mnohdy podstatně více než polovina našeho platu je vynaložena na náklady bydlení, chceme zakládat rodiny, případně máme rodiny, kdy chceme zajistit dětem jejich běžné potřeby, máme zájem se pokusit zajistit se na důchod - například spořením, což též v mnoha našich případech nelze, kulturní život je pak již nadstavba na zmiňované," uvedli zástupci Unie VSÚ v dopise ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS).

Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka uvedl, že skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů činil v roce 2021 32.800 korun. V roce 2022 vzrostl na 34.806 Kč a loni na 36.916 Kč. Průměrná mzda v Česku loni podle statistiků dosáhla 43.341 korun. Pražské soudy čelí hromadným odchodům zaměstnanců. Například soud v Praze má jen třetinu potřebných protokolujících úředníků.

Soudcovská unie upozornila na kolaps na některých soudech

Platy soudců na okresních soudech se pohybují kolem sta tisíc. Nejvyšší odměnu mají soudci vrcholných institucích od 160 tisíc do 300 tisíc. Soudci mají velkou odpovědnost, a tomu odpovídá i plat.

Trpělivost dochází i Soudcovské unii, která prohlásila, že případnou stávku administrativních pracovníků podpoří. Upozornila na kolaps na některých soudech zapříčiněný odchodem zaměstnanců. Ministerstvo spravedlnosti reagovalo vyjádřením, že za současné vlády se zvýšily platy zaměstnanců soudů a že růst bude pokračovat.

Představitelé soudů poukazují na nízké platové ohodnocení svých pracovníků dlouhodobě. Upozorňují, že pokud se situace nezmění, řadu soudů by mohlo postihnout citelné omezení činnosti. Loni u ministerstva financí vyjednali peníze na navýšení platů, zaměstnanci soudů dostali přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně.

Zaměstnanci soudu: Platové tabulky jsou naprosto demotivační

Součástí dohody je to, že platy budou nadále růst a v roce 2025 dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek. Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk k tomu tehdy uvedl, že dorovnání by mohlo omezit časté odchody zaměstnanců za lepšími platy a zabránit případným stávkám nebo žalobám. Dohodu nicméně označil za kompromis, podle jeho názoru by pracovníci v justici měli dostat víc.

Na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se nedávno obrátili zaměstnanci Obvodního soudu pro Prahu 6 dopisem. Uvedli, že navýšení platů reálně vedlo k tomu, že přestali dostávat odměny v polovině a na konci roku. "Dříve vyplácené odměny pro mnohé z nás představovaly nikoli úsporu na dovolenou, ale například pokrytí pravidelných ročních výdajů, jakým může být i obyčejný roční kupon na hromadnou dopravu," podotkli. Tabulkové platy jsou podle autorů dopisu naprosto demotivační pro případný nástup mladých zaměstnanců i pro stávající pracovníky.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: ČTK , Česká justice
klíčové slovo:
spustit audio