Pracující vězni si finančně polepší. Vláda si slibuje nižší recidivu

Foto: Vězeňská služba ČR

Pracující vězni budou od příštího roku dostávat vyšší odměnu. Bude odvozená od výše minimální mzdy. Bude to minimálně její polovina. Vyplývá to z nařízení, které schválila vláda. Ministerstvo spravedlnosti si od změny slibuje snížení zadluženosti odsouzených i jejich recidivy.

Foto: Vězeňská služba ČR

Odsouzení jsou zařazováni do čtyř skupin podle náročnosti práce. Nejméně kvalifikovaní budou dostávat odměnu 50 procent minimální mzdy, naopak u těch nejkvalifikovanějších by to bylo 120 procent (letos je minimální mzda 13 350 korun).

Podle ministra spravedlnosti za hnutí ANO Jana Kněžínka dojde díky navýšení odměn k tomu, že vězni budou moci lépe splácet dluhy a po výkonu trestu budou odcházet menší dluhovou zátěží. „Od toho si slibujeme, že se sníží recidiva,“ uvedl.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek,  foto: ČT24
Vláda se rozhodovala mezi dvěma variantami zvýšení odměn a nakonec se přiklonila k té štědřejší, kterou prosazovalo ministerstvo spravedlnosti. Ministr Kněžínek připomněl, že odměny vězňů řadu let stagnovaly.

"Odměny vězňů se velmi dlouho nevalorizovaly. Teprve loni po dlouhých sedmnácti letech se odměna za měsíční práci v zásadě odpovídající plnému pracovnímu úvazku zvýšila na 5 tisíc 500 korun. My jsme teď chtěli docílit toho, aby se nastavil určitý automatizmus, abychom nemuseli každé dva roky chodit na vládu a vydávat nové nařízení. Proto jsme zavedli do nařízení vlády vzorec," vysvětlil minstr.

Náklady půjdou podle něj primárně z ministerstva spravedlnosti, konkrétně z rozpočtu vězeňské služby. Mělo by jít o 70 milionů korun, ministr ale očekává, že až 66 milionů se státu vrátí na odvodech, které za vězně zaplatí právě zaměstnavatelé, u nichž budou vězni pracovat.

Vedle zvyšování odměn by se měla také zvedat částka, která se strhává na placení výživného a to zhruba o 500 korun měsíčně.

Chybí pracovní místa

V 35 věznicích v celé České republice je přibližně 20 tisíc odsouzených lidí. Věznice jsou ale schopné nabídnout necelých 9 tisíc pracovních míst. Hlavní problém je omezený prostor věznic.

Foto: Vězeňská služba ČR
„Tím, jak jsou ohraničeny střeženým prostorem, často nemohou expandovat do svého sousedství. Takže se snažíme vyřešit problém výstavbou výrobních hal na posledních nezastavěných prostorách v českých věznicích. Samozřejmě ideální by pro nás bylo budovat nové věznice, kde by se už dopředu počítalo s výrobními zónami,“říká náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Simon Michailidis.

Například borská věznice v Plzni, kde pracuje přibližně 450 vězňů, otevřela tento týden nové střežené pracoviště. Prostory vznikly přestavbou vězeňských sklepů. Jsou určené pro 40 a 80 odsouzených, kteří mají za sebou závažnou trestnou činnost a nemůžou tak z bezpečnostních důvodů pracovat mimo věznici. Budou vyrábět součástky pro letecký průmysl.