Genetik Václav Pačes se stal novým předsedou Akademie věd

Akademici si ve čtvrtek do svého čela zvolili nového předsedu, stal se jím ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Pačes. Pro vědce, který patří k odpůrcům připravované reformy největší české badatelské instituce, hlasovalo v Národním domě na pražských Vinohradech 114 delegátů sněmu Akademie věd. Pačesův soupeř, dosavadní místopředseda akademie Vladimír Nekvasil, získal 91 hlasů.

Dvaašedesátiletý Pačes po zvolení poděkoval končící sedmašedesátileté předsedkyni Heleně Illnerové. Ta se rozhodla nevyužít možnosti kandidovat ještě na druhé funkční období. Chce se věnovat laboratorní práci a rodině. Řekla, že by měli dostat příležitost mladší lidé. Do čela vědecké instituce se dostala před čtyřmi lety, když v druhém kole volby porazila právě Pačese.

Akademie by měla podle Pačese především vytvářet prostředí pro vynikající vědu. V kandidátském projevu uvedl, že proto nesouhlasí s tendencemi protěžovat pouze aplikovaný výzkum vedoucí k ekonomicky využitelným poznatkům. Zdůraznil, že praktické využití může mít i takzvaný základní nebo vyhledávací výzkum. Vznik samostatných veřejných výzkumných institucí podle Pačesova názoru příliš nezlepší podmínky pro vědeckou práci, jedinou výhodu spatřuje v tom, že si ústavy budou moci ponechat vydělané peníze, které nyní odvádějí státu.