Novým předsedou Akademie věd byl zvolen chemik Jiří Drahoš

Jiří Drahoš (vlevo) a Václav Klaus, foto: ČTK

Akademie věd ČR si toto úterý volila nového předsedu. Až do roku 2013 se jím stal dosavadní místopředseda Prof. Jiří Drahoš. Jednání sněmu se zúčastnil i prezident Václav Klaus. Promluvil například o tom, že by se vědci měli kritičtěji postavit k teoriím o globálním oteplování. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: autorka
Majakovského sál v Národním domě na pražských Vinohradech zaplnili v úterý ředitelé akademických ústavů, zástupci vysokých škol i státních institucí a významní čeští i zahraniční vědci, kteří jsou členy nejvyššího orgánu Akademie - Akademického sněmu. Čekala je nejen zpráva o činnosti Akademie, kterou přednesl její dosavadní předseda Václav Pačes, ale především volba nového předsedy. Na zasedání vystoupil i prezident Václav Klaus. Připomněl, že i on sám působil v akademickém prostředí:

Václav Klaus,  foto: autorka
"Vím, s jak obtížným dědictvím se musela Akademie věd v uplynulém období vyrovnat a jak nezbytná byla její transformace."

Václav Klaus také vědce vyzval, aby se více zapojili do debaty o globálním oteplování:

"Jsem naprosto přesvědčen, že v těchto veřejných debatách váš hlas nesmí chybět, protože když bude chybět, tak o to více znějí hlasy jiné, hlasy někoho jiného..."

Akademický sněm se ale sešel hlavně kvůli volbě nového předsedy. Vybíral mezi ředitelkou Ústavu experimentální medicíny Evou Sykovou a současným místopředsedou Akademie Jiřím Drahošem. Neuroložka Eva Syková ve svém projevu stav současné české vědy kritizovala:

Jiří Drahoš  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
"Není pochyb o tom, že česká věda zaostává za průměrem Evropské unie. Je pod průměrem Evropské unie."

Zlepšení by podle Prof. Sykové přinesly: velkorysejší financování vědy, hlubší spolupráce s vysokými školami a větší zapojení mladých vědců i zahraničních odborníků do výzkumu. Její protikandidát, profesor chemického inženýrství Jiří Drahoš chce přistupovat k jednotlivým vědeckým ústavům i pracovníkům diferencovaně, na základě zahraničního auditu:

Eva Syková a Jiří Drahoš,  foto: autorka
"Pokusím se rovněž prosadit v novém předsednictvu Grantové agentury ČR podporu špičkových projektů z některých programů Evropské unie."

Mezi jeho další priority patří koncepční spolupráce s vysokými školami, zapojení špičkových zahraničních vědců v českých ústavech i vyšší účast AV v mezinárodních projektech. Akademický sněm už v prvním kole zvolil novým předsedou Akademie věd Jiřího Drahoše.

Během diskuse se sněm vracel k tomu, že rozpočet na vědu se bude v době světové hospodářské krize zřejmě snižovat. Prezident Klaus však při svém odchodu novinářům řekl, že problémy kolem rozpočtu není třeba dramatizovat:

"Já si nemyslím, že dojde k nějakému výraznému zásahu do rozpočtu Akademie věd. Ta částka, která byla alokována ve státním rozpočtu na vědu, podle mého názoru prostě bude."