Gross: Nehodlám odstupovat na základě uměle vyvolané kauzy

Předseda vlády Stanislav Gross nehodlá kvůli kauze svého pražského bytu odstupovat z funkce. Před poslanci při čtvrtečních interpelacích prohlásil, že kauza koupě jeho bytu a spekulací o finančních zdrojích pro podnikání jeho ženy Šárky je uměle vyvolaná. Zopakoval, že si nechá udělat bezpečnostní prověrku na nejpřísnější stupeň, což zahrnuje i prověření osob žijících v domácnosti. Znovu také uvedl, že společnost jeho manželky požádala o prověření svého hospodaření finanční úřad.

V odpovědích na interpelace Gross ve čtvrtek znovu odmítl i spekulace ohledně původu šesti milionů korun, za které firma Denna Production, kterou vlastní jeho manželka Šárka, koupila v Praze dům. Nákup byl podle něj hrazen bankovním úvěrem, což je doložitelné. Ani koruna podle něj v tomto obchodě nešla hotovostně a celá transakce na koupi domu, ale i na složení jistiny při založení společnosti s ručením omezeným, byla realizována bankovními převody. Peníze jsou, řekl, křišťálově čisté.

Odmítl rovněž obvinění ohledně původu peněz, za které jeho žena koupila v červenci 2001 pozemek o rozloze deset tisíc metrů čtverečních u Velkých Popovic za Prahou. Cena byla 400.000 korun. Gross zdůraznil, že koupi nijak netajil, protože ji uvedl do soupisu přiznání majetku, který poslanci předkládají senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru. Zemědělské pozemky, jak řekl, kupoval ze spekulativních důvodů, protože věřil, že po vstupu do EU ceny porostou.

Gross také nevidí důvod, proč by měl zveřejňovat obsahy smluv o půjčce mezi jím a jeho strýcem Františkem Vikem a Vikem a dalším z věřitelů Rostislavem Rodem. "Každý ví, že podle právních předpisů se mohou půjčky sjednávat ústně, nevidím tedy důvod, že bych měl něco nyní dokladovat," řekl premiér. Dodal, že mezi ním a jeho strýcem písemná smlouva nebyla, což je podle něj v rodinách běžné. Podotkl, že rodina je mu přednější než jeho politická kariéra.

Opoziční ODS vysvětlení premiéra Grosse při interpelacích neuspokojilo. ODS nicméně neplánuje vyvolat parlamentní hlasování o nedůvěře Grossově vládě. "Pan premiér vyloženě neodpovídal na otázky, které mu byly položeny. Odváděl pozornost úplně někam jinam," řekl novinářům po interpelacích místopředseda ODS Ivan Langer. Přiznal, že nedokáže říct, co bude ODS v kauze Grossova bytu dál podnikat.