Přehled tisku

0:00
/
0:00

Za nesolidaritu a nedůstojné nakládání s Českem kritizoval v pondělí v Bruselu Evropskou unii ministr vnitra Radek John. Ani jemu, stejně jako jeho předchůdcům, se totiž nepodařilo přimět Evropskou unii k razantnějším krokům proti Kanadě, která kvůli přílivu českých Romů uvalila loni na Česko vízovou povinnost, píše deník Právo.

Za nesolidaritu a nedůstojné nakládání s Českem kritizoval v pondělí v Bruselu Evropskou unii ministr vnitra Radek John. Ani jemu, stejně jako jeho předchůdcům, se totiž nepodařilo přimět Evropskou unii k razantnějším krokům proti Kanadě, která kvůli přílivu českých Romů uvalila loni na Česko vízovou povinnost, píše deník Právo. Evropská komisařka Cecilia Malmströmová však ministrovu kritiku odmítla. Podle ní je Evropská unie solidární, píše list. Hájila i dosavadní postup Unie, která zatím nesáhla ani k takovému odvetnému kroku, jako je uvalení vízové povinnosti na kanadské diplomaty. "Nesmíme se hrnout do věcí, kterých bychom potom mohli litovat," prohlásila podle listu komisařka. S takovým hodnocením ministr John ostře nesouhlasil. Řekl, že situace Česka měla být i pro jiné členy Unie varováním, že právě tak by Evropská unie a její solidarita vypadat neměly. "My jsme teď černým svědomím Evropské unie," cituje deník Právo ministra Johna.


Jiří Dienstbier,  foto: ČTK
Jiří Dienstbier mladší už není v týmu ČSSD vyjednávajícím s ODS podmínky nepřátelského převzetí pražského magistrátu, čímž potěšil zejména své spolustraníky Březinu a Hulinského, píše autor poznámky v Hospodářských novinách. Dienstbier se projevil jako zcela nevhodný lídr, staromódně trvající na něčem tak pofiderním, jako je slib voličům, což musí pro duo B+H znít úplně nepochopitelně, píše autor. Dienstbier si myslel, že se má chovat jako čestný muž, což je pro angažmá v pražské politice ta vůbec nejméně upotřebitelná kvalifikace. Dienstbier je pryč, ČSSD může začít prosazovat své "programové priority". U Hulinského s Březinou jsou nám jasné, uzavírá autor poznámky v Hospodářských novinách.


Vít Bárta
Ministr dopravy Vít Bárta z Věci veřejných přišel nejméně na půl roku o řidičský průkaz a bude muset zaplatit pokutu 5000 korun. Doplatil na přestupek, kdy se svým luxusním vozem jezdil bez platné registrační značky, pouze s její nalepenou kopií. Řídit automobil bude moci až v květnu, píše Mladá fronta Dnes. Vít Bárta se tak stal vůbec prvním ministrem dopravy, který za svého působení přišel svojí vinou o řidičský průkaz. "Na půl roku přicházím o řidičské oprávnění a jestliže platí padni komu padni, tak se samozřejmě proti tomuto rozhodnutí nebudu odvolávat,"řekl k tomu ministr Bárta. Paradoxně by se totiž odvolal sám k sobě, o jeho případu by rozhodovali jeho přímí podřízení.


Kongresové centrum Praha
Ministr financí Miroslav Kalousek podle Lidových novin nechce zadlužené Kongresové centrum Praha (KPC) prodat skupině Penta, která vyhrála tendr na jeho oddlužení. Způsob oddlužení pak v létě schválili pražští radní i představenstvo centra. Praha je stoprocentním vlastníkem Kongresového centra Praha, s prodejem majetku ale musí souhlasit ministerstvo financí, které má na nemovitostech zástavu. Kongresové centrum dluží přibližně 2,2 miliardy korun. "Ta záležitost zapáchá od samého začátku,"řekl Lidovým novinám o prodeji Kongresového centra Praha Pentě ministr Kalousek. "Ministerstvo financí se tomu bude věnovat. Vzhledem k míře toho zápachu se tomu budeme věnovat nanejvýš pečlivě," dodal Miroslav Kalousek. KCP musí dluh splatit nejpozději v roce 2014. Příští splátku přitom musí uhradit v dubnu příštího roku. Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozil by jí krach. Dluh KCP vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000, připomínají Lidové noviny.


Stanislav Gross
Ovládnutí firmy na modernizaci elektráren Královopolské RIA firmou Conoscenza před dvěma lety, ve které byl expremiér a bývalý předseda ČSSD Stanislav Gross akcionářem, podle Mladé fronty Dnes prošetřuje policie kvůli možnému podvodu na začátku celé operace. Královopolská RIA brzy po převzetí začala dostávat stamilionové zakázky na modernizaci od společnosti ČEZ, píše list. Conoscenzu založil Grossův kamarád Roman Němec a firma krátce na to brněnskou Královopolskou RIA koupila za 50 milionů Kč, píše deník. Převzetí firmy Královopolská RIA vyšetřuje policie, protože existuje podezření, že na začátku operace byl podvod. Akcie firmy byly vyvedeny z upadající společnosti Lavimont a to přes nastrčeného bezdomovce k podnikateli Miloslavu Vimrovi, který je pak Conoscenze prodal. Bývalý likvidátor firmy Lavimont Petr Michek to označuje za podvod, který mohl připravit věřitele Lavimontu o peníze. Vše popsal policii. "Teď mám strach o život,"řekl Mladé frontě Dnes Petr Michek. Pokud by se prokázalo, že akcie byly z původní firmy "vytunelovány", mohl by být podle deníku zpochybněn i jejich následný prodej Grossovi a Němcovi.


Foto: Evropská komise
Většina středních škol v Česku loni vůbec nepořádala přijímací zkoušky. Podle deníku Právo však kraje začínají zkoušky znovu zavádět. Co je k tomu vede, když na středních školách je díky slabým ročníkům dost volných míst? Krajům podle listu vadí slabé výsledky některých žáků, kteří se hodí spíše na učiliště než maturitní obory. Chtějí proto zabránit nástupu čtyřkařů na střední školy. Proto například v Pardubickém kraji budou přijímací zkoušky na všechny obory s maturitou od příštího roku povinné, i když původně to měla být pouze gymnázia. Z češtiny budou zkoušky podle vedoucího krajského odboru školství Ladislava Formana společné pro všechny školy, neboť z ní maturují všichni studenti, píše deník Právo.


O srovnání českých a amerických středních škol se pokusily Lidové noviny. List k tomu využil výměnu dvou učitele - Emily Dykstra, americká učitelka se čtrnáctiletou praxí, přijela na rok učit na střední školu do Česka, naopak z Česka do Ameriky cestovala za stejným účelem Kateřina Kubešová z táborského gymnázia. Srovnání proběhlo v mnoha rovinách. Například velký rozdíl je ve vybavení škol, tam jsou Spojené státy napřed. Učitelé za oceánem mají mnohem více práce, než jejich čeští kolegové, ale čeští žáci mají údajně daleko širší znalosti. Jiří Harajda z žateckého gymnázia, který má také za sebou zkušenost z učení v USA, však tvrdí, že americká střední škola není výběrová jako u nás, a má ji tam prakticky každý. Na první pohled je však vidět, že Američanům nechybí notná dávka sebevědomí, píší Lidové noviny.


A ještě jednou deník Právo, který na titulní straně píše, že policie v minulých dnech navrhla obžalovat z týrání zvířat muže, který na pastvinách v Beskydech při hádce se svým sousedem pobodal nožem jeho čtyřletého kozla. Celá záležitost má kuriózní příchuť v tom, že majitel kozla v minulých dnech sepsal závěť, ve které zvířeti odkázal celý svůj majetek. Přesněji řečeno dědictví odkázal člověku, který bude ochoten se o kozla a dalších jedenáct koz po jeho případné smrti postarat. Svérázný padesátník Eduard Němec ze Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku tvrdí, že mu kozel zachránil život, když při incidentu se sousedem mezi oba muže vstoupil, uvádí deník Právo.