Deset nadšenců přespalo v kasematech na brněnském hradě Špilberk. Další termín je vyprodaný

Špilberk

S karimatkou a spacím pytlem přišlo deset lidí na brněnský hrad Špilberk, kde strávili noc v kasematech. Ustlali si na pryčnách v cele pro 16 vězňů. Autentický zážitek doprovodila i typická vězeňská večeře - kysané zelí a čtvrtka chleba.

"Na rozdíl od vězňů návštěvníci dostali i sklenici vína. Akci Muzeum města Brna, které má hrad ve správě, zopakuje i za tři týdny. Také srpnový termín je už vyprodaný, řekl ČTK ředitel muzea Zbyněk Šolc.

Zbyněk Šolc | Foto: Zdeněk Truhlář,  Český rozhlas

Kasematy na hradě Špilbert vznikly už v době baroka, kdy se hrad měnil v pevnost. Jako vězení sloužily necelé století, a platily ze nejtvrdší věznici v Habsburské monarchii. Za této éry vzniklo mnoho mýtů a pověstí. Udajně tu byl operační sál, kde podle jedné z legend nacisté zabíjeli vězně. V chodbách jsou stístěné dřevěné kobky, kde byli v okovech a tmě držení nejtěžší zločinci.

Tma, vlhko a teploty kolem 15 stupňů Celsia

Přespání v kasematech muzeum nabízelo už v roce 2018. "Byly to jen pokusy. Narazilo to na to, že s návštěvníky spali i průvodci, a bylo pak těžké to personálně zajistit. Nyní jsme se rozhodli, že tam budou lidé sami. Akce je pro dospělé, ale v noci na ně dohlédne ostraha hradu a mají vysílačky, kdyby byl nějaký problém," uvedl Šolc.

Špilberk | Foto: Muzeum města Brna

Potemnělé cely i tak ale podle něj přinesou nevšední zážitek. "Vyzkouší si něco nového, což je hlavní myšlenka. Zažijí hrad tak, jak ho dosud nezažili. Budou ve tmě, je tam vlhko, ale teplota je kolem 15 stupňů," doplnil.

Návštěvníci musí být připraveni na to, že komfort není zaručen. "Viděl jsem akci na internetu a řekl si, že je to něco, co jsem ještě nezažil a rád bych. Chci poznat atmosféru, jaké to bylo po tmě, v tichu. Usnu kdekoliv, takže toho se nebojím. Historii mám navíc rád a čím jsem starší, tím víc mě zajímá, co se kde dělo, jak a proč," řekl účastník Aleš Nevařil, jenž dorazil s přítelkyní.

Přenocovat v nechvalně proslulém žaláři habsburské říše a vyzkoušet si, jaký byl život běžného vězně na konci 18. století, se rozhodla i skupina průvodců ze zámku Slavkov. "Jsme mladí historikové a je pro nás zajímavé přespat na Špilberku. Komu se to podaří? Máme jen karimatky a spacák a jsme připraveni na to, že pohodlí nebude. Ale jsme zvyklí spát i na horších místech a když neusneme, tak si poradíme. O zábavu nebude nouze," řekl večer Daniel Hanák.

Špilberk | Foto: Muzeum města Brna

Vězni spali v noci připoutaní

Špilberk | Foto: Muzeum města Brna

Skupinu nadšenců čekal na úvod podpis informovaného souhlasu a následně komentovaná prohlídka kasemat při svíčkách. "Na věznici byly kasematy přestavěny po roce 1783. V průměru tam bylo 250 vězňů, na šest let nebo až na doživotí. Vězňové museli v okovech chodit pracovat do kamenolomu na Žlutém kopci, trpěli hladem i nemocemi a v noci spali připoutaní," řekla průvodkyně. Po prohlídce následovala večeře v hradní vinotéce, kterou muzeum letos otevřelo. Tam se také návštěvníci podívali na film o loupežníku Babinském, jenž byl na Špilberku vězněn.

Označení kasemat má románský původ: „casa" znamená dům a „matta" znamená temný. Brněnské kasematy na Špilberku postavil v roce 1742 plukovník Rochepin. Původně kasematy sloužily vojákům. Vešlo se do nich téměř 1200 mužů. Kasematy měří víc než sto metrů - v severním křídle Špilberku 109 a v jižním 102. Chodby bývají široké kolem 7 metrů.

12
49.194847106933594
16.599340438842773
default
49.194847106933594
16.599340438842773
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčová slova:
spustit audio