Jednání před jednáním: slovní přestřelky i předvolební spekulace

Foto: ČTK

Před rozhodujícím jednáním o pokračování vlády se objevilo volání po odchodu předsedy Věcí veřejných Radka Johna z čela strany. Přestavitelé koalice i opozice vydali o velikonočním prodlouženém víkendu několik prohlášení. Například premiér Nečas řekl, že občanští demokraté začali chystat předčasné volby již před 14 dny, Kateřina Klasnová z VV se pustila do místopředsedy TOP 09 Kalouska. Ten prohlásil, že by mohl jít do koalice i s ČSSD. Její předseda to však odmítl. To vše proběhlo před rozhodujícím jednání o pokračování vlády.

Karolína Peake a Radek John,  foto: ČTK
Vládní krizi vyvolaly Věci veřejné minulé v úterý, kdy se širší vedení strany usneslo na podmíněné demisi svých ministrů. Šéf strany Radek John prohlásil, že si podepsané demise nechá u sebe. Ministři to však odmítli s tím, že demisi od nich může dostat jen premiér. Navenek se tak projevil rozkol, který podle médií panuje mezi umírněnými stoupenci vicepremiérky Karolíny Peake a radikálními zastánci šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty.

Zřejmě nejtvrdší rétoriku zvolil vůči Věcem veřejným místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Stranu označil za slizkou a odpudivou. "Být chlap a nebýt v politice, vytnu panu Kalouskovi pár výchovných políčků," komentovala to místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která Kalouska označila za "politického hulvátského matadora".

ODS a TOP 09 podmínily další pokračování vlády dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. Jde o růst daně z přidané hodnoty, nižší růst důchodů a vyšší zdanění bohatších lidí. ODS také nabízí revizi programového prohlášení vlády.

"Dokážeme si to představit pouze za předpokladu, že budou dohodnuty definitivně věrohodná rozpočtová opatření, která budou snižovat deficity a nepřipadá v úvahu rozšiřování nebo podmiňování této agendy. Jsme velmi rádi, že předseda vlády to cítí podobně,"

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na opatřeních, která mají udržet schodek rozpočtu v letech 2013 a 2014 pod třemi procenty hrubého domácího produktu /HDPP, se dohodli ekonomičtí ministři všech tří vládních stran. Opatření ke snížení rozpočtových schodků nejsou pro Věci veřejné problém, řekl předseda Radek John. Strana však podmiňovala další spolupráci s vládou sloučením ministerstev, rekonstrukcí vlády, která by pak požádala sněmovnu o důvěru, a inventurou koaliční smlouvy. Premiér Petr Nečas však prohlásil, že personální rekonstrukce vlády rozhodně není na pořadu dne. Zásadní je shoda nad úspornými kroky na příští dva roky, jinak předčasné volby.

"Je to velmi jednoduché. Okamžité jednání demokratických stran o uspořádání předčasných voleb. To znamená, sněmovna se rozpustí třemi pětinami svých hlasů a prezident republiky do šedesáti dnů vyhlásí volby."

A právě současné volební průzkumy vyvolaly ještě větší rozkol ve Věcech veřejných. Pražské kluby vyzvaly předsedu Radka Johna k odchodu. Vadí jim katastrofální propad preferencí. Strana, která měla před dvěma lety ve volbách téměř 11 procent, dosahuje podle průzkumů 1,4 procenta, tedy hluboko pod pěti procenty, které jsou nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Pražské kluby proto odmítly i demisi svých ministrů.

"Vzhledem k současným preferencím strany by byla velmi malá naděje, že by se Věci veřejné dostaly do Poslanecké sněmovny. Chceme to řešit, chceme restartovat stranu, jako takovou,"

Petr Nečas,  foto: ČTK
upřesnil zástupce Věcí veřejných z Prahy 3 Pavel Křeček. Také premiér Nečas tuší, že by občanští demokraté po volbách skončili v opozici. Jak řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, ODS se na předčasné volby začala chystat už před 14 dny. A to v reakci na možnou nedohodu o přípravě rozpočtu a také v reakci na to, že se Věci veřejné pokusí nějak využít výsledek soudního sporu Bárty a Škárky.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připustil, že by jeho strana mohla vytvořit koalici i s ČSSD. Součet hlasů sociální demokracie a komunistů by ovšem nesměl dávat většinu. Koalici s TOP 09 nebo s ODS však vyloučil ve svém prohlášení předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Pokud ČSSD příští volby vyhraje, bude prý hledat takové politické spojence, kteří jí pomohou zrušit a napravit podstatné části reforem prosazených zejména ODS a TOP 09.

Na současnou politickou situaci už reagují i písničkáři. Například čerstvý držitel Ceny Anděl Tomáš Klus v textu písně Iniciativní kritizuje politiku Hradu, pražského magistrátu i vládní koalice a hodlá ji umístit na internet.