Koalice končí s vyjednáváním

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koaličním politikům se nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy. Takzvaná K9 se v neděli sešla, aby řešila ekonomiku, především výhrady Věcí veřejných k návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Věcem veřejným se nelíbí například seškrtání rozpočtu školství, TOP 09 ale ustoupit odmítla a její předseda navrhl maraton vyjednávání zastavit. K tomu se připojila i Občanská demokratická strana. Jednání tak zřejmě nebude pokračovat.

Petr Nečas  (druhý zprava) a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg  (druhý zleva),  foto: ČTK
Už ve středu diskutovali lídři koaličních stran, takzvaná K9, zhruba devět hodin a shodli se na naprosté většině programových otázek dodatku k současné koaliční smlouvě. Nedělní trvalo jednání čtyři hodiny. K personálním změnám ve vládě, které byly původně také v plánu, se ale vyjednavači vůbec nedostali. Jednání zkolabovalo na požadavku věcí veřejných, aby dodatek garantoval 4 miliardy korun pro učitele na příští rok a aby Státní fond dopravní infrastruktury dostal přislíbených 14 miliard.

Podle premiéra Petra Nečase toto vůbec nepřísluší kompetencím K9. Rozpočet může řešit pouze vláda.

"Ano, umím si představit, že vznikne konflikt, který se pak nad nějakým dílčím prvkem může řešit na úrovni předsedů stran nebo na úrovni K9. Ale je absolutní nesmysl, absolutní nesmysl, absolutní nesmysl předjednávat rozpočet na K9 a sestavovat jeho strukturu. To při vší úctě především k Věcem veřejným, především z jejich strany je to požadavek řekněme více než odvážný."

Ostatní koaliční strany jsou podle svých předsedů připraveny podepsat to, na čem se strany dosud dokázaly shodnout.

Jednání přerušil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg:

Radek John  (vlevo) a Vít Bárta,  foto: ČTK
"Bohužel strana Věci veřejné nemá jasný program, tudíž to nahrazuje různými požadavky, aniž by to byl jeden ucelený celek. Protože myslím, že koalice nemůže být nekonečně zdržovaná v normální práci, že tohle není podklad pro řádnou vládu, tak jsem poprosil pana premiéra o přerušení, považujeme pro nás jednání o programovém prohlášení za ukončené..."

Premiér a předseda ODS Petr Nečas řekl, že ODS a TOP 09 považují za neúčelné, aby pokračovalo nekonečné vyjednávání, kdy se požadavky neustále měnily, posunovaly a znovu nastolovaly.

Potvrzuje Karel Schwarzenberg:

"Prostě je to potom těžké, když jedna, shodou okolností nejmenší strana vznáší nepřetržitě požadavky. Do jisté míry jsme se snažili to splnit, ale nejde tento proces nekonečně. Poněvadž já se taky nenechám, a nikdy jsem se nenechal v životě vydírat, ani tedy Věcmi veřejnými."

Konkrétní požadavky, na kterých jednání skončilo, vysvětluje předseda Věcí veřejných Radek John.

"Pro nás bylo naprosto klíčové, aby po těch dvou miliardách, které jsme loni vybojovali pro učitele, aby byly dodrženy i ty čtyři miliardy na příští rok, které jsme tehdy v koaliční smlouvě vybojovali. Stejně tak je pro nás naprosto důležité, aby nezůstaly děravé silnice a nedostavěné dálnice, protože to konkurenceschopnost této země snižuje. A byly to věci dojednané v koaliční smlouvě a my chceme jejeich potvrzení."

Zleva Karolína Peake,  Radek John a Vít Bárta,  foto: ČTK
Podle místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake o žádné vydírání nejde:

"Rozhodně to není tak, že bychom přišli na jednání s nějakými novými požadavky. To o čem tady mluvíme, vyplynulo z projednávání navrhovaného dodatku. A jak jsem už říkala před týdnem, před čtrnácti dny, že na pětadevadesáti procentech dodatku jsme dohodnuti, dábel je skryt v detailech, a obávám se, že dnes jsme toho ďábla našli. A já doufám, že budeme schopni ještě o něm dále jednat, nicméně TOP09 to už odmítla."

Karolína Peake dál řekla, že v tuto chvíli věci veřejné pokládají za zpochybněnou i původní koaliční smlouvu, kterou strany uzavřely vloni při vzniku vlády.

Věci veřejné daly před časem svým partnerům ultimátum. Pokud se neuzavře do 30. června dodatek ke koaliční smlouvě, který by zohlednil jejich požadavky, odejdou z vlády. John po nedělním jednání potvrdil, že termín stále platí.