Vláda pokračuje, Věci veřejné mají čtyři ministry

Foto: ČTK

Vládní krize skončila. Ve čtvrtek podepsali lídří koaliční devítky dodatek ke koaliční smlouvě a v pátek prezident Václav Klaus jmenoval dva nové členy kabinetu. Vicepremiérkou a šéfkou legislativní rady vlády se stala dosavadní místopředsedkyně Věcí veřejných a předsedkyně jejich poslaneckého klubu Karolína Peake, resort dopravy povede kandidát VV Pavel Dobeš.

Václav Klaus  (vpravo) jmenoval Karolínu Peake vicepremiérkou a předsedkyní legislativní rady,  foto: ČTK
Šéf Věcí veřejných Radek John ocenil zejména to, že Karolína Peake v čele legislativní rady vlády dostane i větší kompetence.

"Ty kompetence budou velmi posíleny. My stojíme o to, aby hodnocení korupčních rizik všech zákonů byla na legislativní radě vlády. To znamená, že Karolína bude moci posuzovat, jak tady vypadá boj proti korupci. A z tohoto zorného úhlu to považujeme za významnou pozici, která nám umožní hlídat celou protikorupční strategii."

Sama Karolína Peake pokládá za úspěch, že u některých zákonů bude mít ze své nové pozice právo veta.

Václav Klaus  (vpravo) jmenoval ministrem dopravy Pavla Dobeše,  foto: ČTK
"Pokud by se ukázalo, že by některý zákon podle mínění legislativní rady vlády zvyšoval korupční potenciál, má vicepremiér pro legislativní radu vlády právo vetovat zařazení takového zákona na program vlády. Pod legislativní radu vlády nyní přejde i sledování plnění protikorupční strategie."

Radka Šmerdu v čele ministerstva dopravy vystřídal straník Věcí veřejných Pavel Dobeš. Po jmenování na Hradě ho do funkce uvedl premiér Petr Nečas. O svých prioritách v čele resortu zatím Pavel Dobeš konkrétně mluvit nechtěl, naváže prý ale na práci jak Víta Bárty, tak Radka Šmerdy. Vše bude podle něho záležet na tom, kolik peněz dostane příští rok resort dopravy ze státního rozpočtu.

"První důležitá věc je, jaký bude rozpočtový rámec r. 2012. Tato věc bude samozřejmě zásadně ovlivňovat, jakým způsobem bude do budoucnosti moci říct, jaká je priorita. Co se týče jednotlivých konkrétních návrhů, tak s tím doposud nepočítám. Uvidíme, do jaké míry s tím budeme moci do budoucna pracovat."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Koalice se ve čtvrtek také dohodla, že do tří let se zvýší spoluúčast pacientů ze 17 až na 22 procent. Seznam nadstandardních výkonů, na které si pacienti budou připlácet, má ministerstvo zdravotnictví připravit nejpozději k 1. lednu příštího roku. U daně z příjmů fyzických osob se má odstranit daňová degrese nad stropy sociálního pojištění. Od příštího roku se mají také speciálně zdaňovat loterijní firmy. Tyto dohody jsou součástí dodatku ke koaliční smlouvě. Podle premiéra Petra Nečase také vláda při projednávání daňového zákona požádá sněmovnu o důvěru.

"Navrhneme jak vládě, tak poslaneckým klubům, aby s projednáváním a schválením zákona o dani z příjmu, včetně té jeho části, která bude obsahovat zavedení tzv. loterijní daně, spojila vláda svoji důvěru."

Zleva Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Radek John,  foto: ČTK
Pro ODS je dohoda přijatelná, časté střídání ministrů ale úřadům neprospívá. Uvedla to předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

"Ta dohoda je pro mne akceptovatelná z toho důvodu, že ODS nikdy nezpochybňovala, že Věci veřejné budou mít ve vládě čtyři ministry. Dokonce i pana ministra Šmerdu navrhly Věci veřejné, takže jestli se teď rozkoukaly a řekly, že to byl nestranický ministr a nyní chtějí stranického, tak si musíme na druhou stranu říct, že je velkou chybou střídání ministrů. Určitě to nepřispívá k tomu, aby ta ministerstva byla akčnější a rychlejší v rozhodování."

Podpisem dodatku ke koaliční smlouvě podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga třenice v koalici skončily.

"Tím doufám je koaliční krize zažehnána a můžeme v klidu pracovat na dalším provádění našich reforem. Jsem velice vděčný koaličním partnerům, že se dohodli, co se obsahové i personální části týká, a přeji naší společné vládě další zdárné působení."