Vláda Petra Nečase ustála další krizi, dohodla se na úsporách v rozpočtu

Miroslav Kalousek (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK

Další vládní krize je zažehnána. Lídři koalice se v úterý dohodli na revizi vládního prohlášení a úsporných opatřeních, která umožní stlačit schodek státního rozpočtu v letech 2013 - 2014 pod tři procenta HDP. To byla podmínka, kterou koaličním stranám dal premiér Petr Nečas. Jinak chtěl přistoupit na předčasné volby. Věci veřejné, které nejnovější krizi kabinetu vyvolaly minulý týden hrozbou demise svých ministrů, nakonec na úsporná opatření přistoupily.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Jednání špiček koalice předcházelo setkání ekonomických ministrů, kteří připravili návrhy, jež snížení deficitu umožní. Jde o zvýšení daně z přidané hodnoty o jedno procento, tedy ze 14i na 15 a z 20 na 21 procent. Současně dojde k pomalejšímu růstu penzí a bude také zaveden tzv. solidární příspěvek, kteří budou platit lidé s příjmem vyšším než sto tisíc korun měsíčně. Do r. 2014 nebude zavedeno školné na vysokých školách, naopak zůstane zachováno porodné. Zruší se ovšem sociální doplatek na bydlení. Na těchto opatřeních se pak dohodli i lídři koalice:

"Drtivá většina, prakticky 99 procent toho jednání, proběhla v neemotivní atmosféře předkládání argumentů a tradičního politického dohadování,"

zhodnotil průběh schůzky premiér Petr Nečas. Jednotlivé strany se přitom ještě o víkendu častovaly velmi nekorektními výroky. Například místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová na adresu místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska uvedla, že by měl dostat výchovný pohlavek. Ten již minulý týden označil Věci veřejné za slizkou stranu. Podle premiéra Nečase ale v úterý převážil racionální přístup. Právě dohoda nad vládními úsporami je klíčovou podmínkou k dalšímu pokračování kabinetu.

Zleva Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Radek John,  foto: ČTK
"Legitimita této vlády se odvíjí primárně od toho, zda je schopna plnit svou klíčovou prioritu, a to je konsolidace veřejných financí a snižování rozpočtových schodků. Pokud by se činnost této vlády změnila v pouhou údržbářskou činnost nebo přežívání ze dne na den, pro mne osobně jako jejího předsedu by to byla neúnosná pozice."

I šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg hodnotil diskusi s koaličními partnery jako čistě racionální.

"Chtěl bych zdůraznit, že jsme se opravdu soustředili a mluvili pouze o stabilizaci rozpočtu a přizpůsobení koaliční smlouvy. Na tom jsme se dohodli, to je nejdůležitější. Ale šlo opravdu pouze o stabilizaci rozpočtu."

Výsledek úterního jednání špiček koalice uspokojil i místopředsedu TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Důležité je, že se Věci veřejné vzdaly jakýchkoliv jiných témat, než témat rozpočtových, a že přistoupily na všechny nezbytné kroky na výdajové i příjmové straně rozpočtu, které umožní vládě konsolidovat veřejné rozpočty podle strategie jejich snižování. Vzhledem k tomu, že na to všechno přistoupily, tak prostě došlo k dohodě."

Věci veřejné původně požadovaly například audit státních Lesů ČR, personální změny ve vládě nebo rušení ministerstev. Své požadavky před týdnem vyhrotily tím, že vyzvaly své ministry k demisi. A i když ti na svých postech nakonec zůstávají, podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna měl tento nátlak při jednání s ODS a TOP 09 svůj význam:

"Ke komunikaci došlo. Mohlo k ní dojít dřív, došlo k ní po emocionálním výbuchu Věcí veřejných. Nicméně účel byl naplněn."

Radek John po jednání také vysvětlil, jak přibudou v příštích dvou letech peníze do rozpočtu vysokých škol. Bude zavedeno zápisné, které by se mělo pohybovat mezi 3000 a 3500 korunami za semestr.

Radek John,  foto: ČTK
"My jsme chtěli nějakou dohodu, aby se bylo vůbec možné v tom zúženém ekonomickém prostoru pohybovat, a přitom nevzít platy učitelům. Výpadek peněz z ministerstva školství bude řešen zápisným, přičemž část toho zápisného bude dána na stipendia, tak aby i ti sociálně nejslabší studenti měli možnost studovat."

Sociální demokracie s výsledkem jednání vládní koalice nesouhlasí. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky je to špatná zpráva pro občany i budoucnost země. Opozice vidí jako jediné rozumné východisko předčasné volby. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka nemá vláda žádnou strategii, jak zemi vyvést z krize:

"Pravděpodobně jediné, co z téhle komedie zůstane, je to, že dojde ke snížení důchodů, že dojde ke zvýšení DPH a že vláda bude pokračovat ve škrtech, ke kterým podle mne v této chvíli chybí analýza, zdůvodnění a dopady do příjmu."

Vláda balík úsporných opatření, na kterých se v úterý dohodli lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, však už na svém středečním zasedání beze změn schválila. A vzhledem k většině, kterou má ve sněmovně, je zřejmě prosadí i v parlamentu.