Česko má novou vládu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu. Premiérem se stal předseda Občanské demokratické strany Petr Nečas. Vládnout bude koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných. Jmenování následovalo den poté, co lídři středopravicových stran podepsali koaliční smlouvu.

Jmenování nové vlády,  foto: ČTK
Vláda Petra Nečase vznikla po sedmi týdnech jednání a ve sněmovně bude disponovat pohodlnou většinou 118 z 200 hlasů. Je už jedenáctou v historii České republiky. Prezident Václav Klaus kabinetu popřál, aby byl stabilní. Má se podle něj pustit do reforem, ale nikoli do revoluce, a navázat na práci svých předchůdců.

"Začínáte fungovat v nelehké výchozí situaci. Jsme v momentu doznívající globální krize, jsme v situaci výrazného zpochybnění dosavadního průběhu evropské integrace. Jsme v momentu, kdy se musí ukázat, jestli ČR má na to, aby byla fungující a prosperující zemí."

Jan Fischer  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Noví ministři pak zamířili z Hradu do Úřadu vlády. Tady je přivítal končící premiér Jan Fischer. Jeho nástupce Petr Nečas pak začal uvádět členy kabinetu do jejich úřadů. Co vnímá jako prioritu své vlády?

"Toto je vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda, která má klíčový cíl zabránit pokračování zadlužování této země a hrozbě řeckého scénáře. Pak samozřejmě občany naší republiky trápí korupce. Trápí nás všechny, musíme proti ní jednoznačně vystoupit. Nesmí to být vystoupení pouze slovní, ale cestou praktických kroků. To je další z klíčových priorit mé vlády,"

uvedl nový premiér Petr Nečas. Kabinet, který je složený výhradně z mužů, musí do měsíce požádat sněmovnu o důvěru.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Volby znamenaly podstatné změny na politické scéně. Do parlamentu i vlády výrazně promluvily nové strany - TOP 09 a Věci veřejné. V politice se objevili noví lidé. Vláda má 15 ministrů. Občanští demokraté v ní mají šest zástupců, TOP 09 pět a Věci veřejné čtyři. V kabinetu se objevují známé tváře, ale i úplní nováčci. Začneme premiérem. Petr Nečas se v politice pohybuje už od roku 1991, kdy vstoupil do ODS. Je mu 46 let, má čtyři děti a je to vystudovaný fyzik. Byl ministrem práce a sociálních věcí, prošel řadou parlamentních i stranických funkcí. Do čela ODS byl zvolen po rezignaci Mirka Topolánka. Má korektní vztahy s prezidentem a neprovází ho žádné skandály.
Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK

Mezi další známé tváře politicky patří ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09. Do funkce šéfa diplomacie se po roce opět vrací. Pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. V roce 1948 s rodiči emigroval do Rakouska, má české a švýcarské občanství. Většinu majetku získal v Česku zpět restitucí. Patří mu i část zpravodajského týdeníku Respekt. A zajímavost ze soukromí - je podruhé ženatý se stejnou ženou.

Zleva Radek John,  Miroslav Kalousek,  Alexandr Vondra a Petr Nečas,  foto: ČTK
Mezi další známé tváře patří ministr obranyAlexandr Vondra, místopředseda ODS. Vystudoval geografii a před rokem 1989 byl mluvčím Charty 77. Vystřídal řadu funkcí, byl ministrem zahraničí i vicepremiérem pro evropské záležitosti. Patří k nejzkušenějším českým diplomatům, v diplomatických kruzích se pohybuje už od listopadu 1989.

Neméně známý i je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se ujal řízení financí. Ocenění se dočkal v říjnu roku 2008, kdy byl Washingtonu vyhlášen nejlepším ministrem financí rozvíjejících se evropských ekonomik. V minulosti působil v rozpočtovém výboru sněmovny, finance řídil i ve vládě Topolánka. S kritikou se setkal za svého působení na ministerstvu obrany v souvislosti s kontroverzními zakázkami. Vyšetřování ale žádná pochybení neprokázala.

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK

Nejmladším, i když už známým členem vlády je ministr spravedlnostiJiří Pospíšil. Také on se do funkce vrací. Během jeho působení ve vládě prošel parlamentem například dlouho chystaný nový trestní zákoník.

Vít Bárta  (vpravo) a Kateřina Klasnová,  foto: ČTK
Někteří nováčci ve vládě byli kritizovaní ještě před tím, než ve vládě zasedli. S kritikou opozice se setkali zejména ministři za Věci veřejné Radek John a Vít Bárta. Předseda strany Radek John se ujme řízení ministerstva vnitra. Jako známý scénárista a televizní publicista se v minulosti zabýval řadou kriminálních kauz. Už před vstupem do funkce ohlásil, že chystá personální změny a chce šetřit. Vít Bárta bude řídit dopravu. Před vstupem do politiky odešel z vedení největší ryze české bezpečnostní agentury. O víkendu se oženil s místopředsedkyní sněmovny Kateřinou Klasnovou.

Martin Kocourek  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Nové tváře má ve vládě i ODS. Ministerstva průmyslu a obchodu se ujme Martin Koucourek. Není však neznámý. Byl poslancem a je ekonomickým expertem ODS se zaměřením na veřejné finance. Ministerstvo zemědělství povede Ivan Fuksa, dosavadní první náměstek ministra financí. O tomto příbramském patriotovi se ví, že se věnuje námořnímu jachtingu a zdolal vrchol Mont Blancu. O životní prostředí se bude starat právník Pavel Drobil, nová tvář ve vedení ODS.

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
TOP 09 vysílá do křesla ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Jako prezident Hospodářské komory byl respektovaným partnerem podnikatelských sdružení, odborů i ekonomických ministerstev. Noví ministři budou i na dvou složitých resortech - zdravotnictví a školství. Toho se ujme psycholog Josef Dobeš za Věci veřejné. Receptem na zlepšení situace jsou podle něj peníze pro učitele a zavedení srovnávacích zkoušek žáků základních škol, které by ukázaly kvality jednotlivých zařízení. Zdravotnictví povede Leoš Heger z TOP 09, který stál 14 let ve vedení královéhradecké Fakultní nemocnice. Jeho navržení na ministra přivítaly i lékařské odbory. Dalším ministrem TOP 09 bude Jan Besser a na starosti bude mít kulturu. Vystudovaný stomatolog stál i v čele berounského hokejového klubu, později se stal starostou. Jako ministr chce vypsat výběrové řízení na nového šéfa České filharmonie. Ministrem pro místní rozvoj se stal Kamil Jankovský, pracoval jako ředitel různých firem a je významným sponzorem Věcí veřejných.