Koaliční naděje ještě žije

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Víkendové dny neznamenaly výrazný posun v řešení vládní krize. Přinesly však řadu dalších požadavků, podmínek, dokonce vyhrůžek. Osud vlády po necelém roce fungování tak je značně nejistý.

Předseda vlády v pátek po nečekaně krátké koaliční schůzce řekl, že vedle rezignace neformálního lídra Věci veřejných Víta Bárty chce v pondělí na Hradě oznámit i odchod dalších dvou ministrů z této strany - ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše. Vysvětluje to nespokojeností s jejich prací a tím, že na ministerstvech nechce lidi spojené s bezpečností agenturou ABL vlastněnou Bártovou rodinou. Během jara chce provést i další personální změny ve vládě i v rozdělení ministerstev mezi koaliční strany. Je podle něj legitimní debata, zda mají Věci veřejné dál spravovat vnitro. Lídři Věcí veřejných proto předčasně opustili páteční jednání K9.

Radek John  (vlevo) a Vít Bárta,  foto: ČTK
Věci veřejné v sobotu podmínily odchod svých ministrů z vlády v případě, že odejdou i lídr TOP 09 Miroslav Kalousek, a občanští demokraté Alexandr Vondra a Ivan Fuksa. Předseda Věci veřejných Radek John k tomu řekl:

"Když řekneme pojďme udělat vládu čistého stolu právě proto, aby měla mandát pro prosazování reforem, to znamená ať nejsou ve vládě ti, proti kterým jsou nevyřešená podezření, tak já nevěřím tomu, že by tato vláda chtěla krýt některé ministry, když jiné odvolala jenom na základě nějakých dohadů. Mně konkrétně na základě toho, že prý jsem spojen s agenturou ABL, což jsem tedy nikdy nebyl, nejsem a nikdy nebudu."

Pokud z vlády neodejde i Miroslav Kalousek, Alexandr Vondra a Ivan Fuksa, kabinet při hlasování o nedůvěře Věci veřejné nepodpoří. Usnesl se na tom jejich poslanecký klub. Premiér Petr Nečas takové handlování odmítl. Radek John oznámil médiím, že požádal premiéra Nečase o svolání zasedání K9. Na jednání podle něj Věci veřejné přijdou se jmény, která by mohla nahradit jejich lidi v kabinetu. Nejmenší vládní strana prý má stále zájem o pokračování koaličního projektu, nevylučuje ale ani jiná řešení. Stojí si současně za jednotou sněmovního klubu, který po odchodu tří odpadlíků čítá 21 poslanců.

Zleva Petr Gazdík,  Miroslav Kalousek,  Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Svůj názor na situaci kolem strany Věci veřejné popsal předseda sněmovního klubu TOP09 a Starostové Petr Gazdík:

"Já myslím, že ne všichni poslanci Věci veřejných nebo jejich naprostá většina nemá s firmou ABL nic společného. A je na nich, aby ve straně Věci veřejné zvolili nového předsedu, nové vedení, takové lidi, kteří s firmou ABL opravdu nemají nic společného. My budeme rádi dále v koalici se stranou Věci veřejné, která se naprosto odstřihne od firmy ABL."

Také šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř potvrdil, že koaliční partneři nemají v úmyslu vypovědět spolupráci se stranou Věcí veřejných:

"My si stále myslíme, že onen étos změny politiky a boje s korupcí, které vynesly Věci veřejné do vlády a na které přilákaly tisíce členů a příznivců, je cenný a stále platný. Je ale zároveň pravda, že duo Bárta - John, tedy faktický a formální předseda, tyto hodnoty zdiskreditovali. Nemělo by to ale bránit ostatním 'véčkařům', aby je stále dál prosazovali. Já myslím, že tato vláda jim k tomu prostor dává. A já myslím, že výzev k tomu již zaznělo několik."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Koaliční partneři vycházejí z názoru, že by nebylo dobré, kdyby vláda skončila zhruba po roce fungování dřív než začala s plánovanými reformami.

Opozice si však šanci ujít jen tak nenechá. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měla vláda požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Jinak sama vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu:

"Já myslím, že je důležité, aby si vláda po této krizi ověřila mandát, to znamená, aby bylo zřetelné, kdo ji vlastně ještě v Poslanecké sněmovně podporuje. Nejlepší řešení by bylo, kdyby premiér Nečas oznámil, že vláda sama požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Pokud se toho z nějakého důvodu premiér Nečas bude obávat, navrhnu na pátečním jednání předsednictva sociální demokracie, aby sociální demokracie hlasovala o nedůvěře vládě na půdě Poslanecké sněmovny, to znamená, abychom vyvolali takovéto hlasování."

Prezident Václav Klaus v sobotu označil situaci vlády za vážnou. Kabinet je podle jeho názoru zralý na "jisté přeskupení".