Prezidentovi došla s krizí trpělivost - zástupce stran pozval na Hrad

Václav Klaus, foto: ČTK

Trpělivost s koaliční krizí došla prezidentu Klausovi, který si zástupce stran pozval na Hrad. Reagoval také ostře na nahrávku, ve které poslankyně Kristýna Kočí naznačila, že se podílela na krizi nejmenší vládní strany Věci veřejné. Nyní tvrdí, že šlo o mystifikaci. Lidé se už pomalu přestávají orientovat. Někteří se za vládu se stydí, jiní mají z krize legraci.

Zleva Radek John,  Vít Bárta a Josef Dobeš,  foto: ČTK
Málokdo už ví, co stálo na začátku vládní krize, neboť jeden skandál přebíjí druhý. Jako první vystoupil poslanec Jaroslav Škárka s tím, že ho neoficiální šéf Věcí veřejných ministr Vít Bárta uplácí za loajalitu straně. Se stejným obviněním přišla i tehdejší šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí. Věci veřejné nespokojené poslance vyloučily, ministr Vít Bárta podal rezignaci. Premiér Petr Nečas ji odnesl prezidentovi, navíc požadoval odvolání dalších ministrů za Věci veřejné a to ministra vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše. Oba jsou podle premiéra spojeni s bezpečnostní firmou ABL, která dřív patřila ministru Bártovi a nyní jeho rodině. A tak se roztočil kolotoč vládní krize. Věci veřejné totiž odmítají opustit ministerstvo vnitra. A požadují odchod několika ministrů koaličních stran.

Kristýna Kočí,  foto: ČTK
A aby toho nebylo málo, vyšla najevo nahrávka poslankyně Kristýny Kočí. Té, které měl dát údajně Bárta půl milionu. Autorem nahrávky je její známý, člen frýdecko-místecké organizace Věcí veřejných Lukáš Vích. Na nahrávce Kočí tvrdí že už tři čtvrtě roku připravovala rozkol ve Věcech veřejných spolu s ODS. Podle svých slov to říkala záměrně, už od minulého týdne prý měla informace, že si jí chtějí nahrávat.

"Proto jsem záměrně potvrzovala a dále rozvíjela ty spekulativní informace, které už od čtvrtka šíří moji kolegové, pan Bárta, John či Babák."

Kočí nyní řekla, že nahrávka je součástí nátlaku ze strany VV, aby složila mandát. Údajně na ní mluví o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem a také o tom, kdo další by mohl z Věcí veřejných odejít. ODS, stejně jako Tluchoř, odmítá spekulace, že se podílela na vnitrostranickém převratu ve straně Věci veřejné.

"Myslím, že je zcela absurdní, že si může někdo myslet, že bych před tři čtvrtě rokem, když neexistoval klub Věcí veřejných, začal připravovat spiknutí uvnitř tohoto neexistujícího klubu."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Kristýna Kočí pokračuje v nedávno vzniklé tradici, kdy politici svá vyjádření označují za mystifikaci, autor nahrávky tvrdí, že slova Kočí jsou pravdivá a předseda Věcí veřejných Radek John říká, že vše potvrzuje jeho slova, že je rozkol strany řízen zvenčí.

"Přestože jsme už dříve nepochybovali, že Věci veřejné byly vystaveny pokusu o vnitrostranický puč řízený zvenčí, musíme říci, že informace zveřejněné na serveru Týden.cz, nás opravdu přesto šokovaly. Pokud se ukáže, že jsou zveřejněné údaje pravdivé, vrhlo by to nové světlo na události minulého týdne, ale i na budoucnost."

Vzájemné nahrávání politiků označil premiér Petr Nečas za 'estébácké' praktiky a dodal, že celá aféra tak odpoutala pozornost od podstaty problému, který se řeší.

"Nikdo z řad ODS nenaváděl některé představitele Věcí veřejných, aby dávali peníze v obálkách svým poslancům."

Václav Klaus,  foto: ČTK
Lidem dochází trpělivost a chtějí řešení. Podle průzkumů agentury SC&C pro Českou televizi, si nepřejí další pokračování současné vlády. Zároveň však nemají jasno, jestli by správným řešením byly předčasné volby. Výrazně klesla důvěryhodnost politiků. Odstupujícímu ministru dopravy Vítu Bártovi nevěří 78 procent lidí. Dvě pětiny lidí se za politiky stydí. Více než třetina je naštvaná, skoro pětina se vládní krizí baví. Nejlépe vyšel z průzkumu prezident Václav Klaus. Ten se chová rozumně podle více než poloviny dotázaných. Poslední vývoj zhodnotil Klaus slovy: pohár mé trpělivosti přetekl. A pozval na Hrad předsedy koaličních stran. Odposlechy, tajné nahrávky, cílené lži a vzájemné obviňování je podle Klause neúnosné nejen pro hlavu státu, ale i veřejnost:

"Takto nelze dále pokračovat. Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat české politiky dále pasivně přihlížet. Proto jsem se rozhodl pozvat na Pražských hrad předsedy tří koaličních stran k zásadnímu politickému jednání, jak dále a eventuálně zda v této sestavě dále pokračovat."

Předsedové koaličních stran - ODS, TOP 09 a VV ujistili Václava Klause ujistili, že chtějí pokračovat v dosavadním modelu vládní koalice. Každý z nich podle Klause dobře ví, že musí ustoupit. Snížit musí koaliční strany také vzájemné mediální ataky.