Prezident o demisi ministrů zatím nerozhodne, čeká na další krok premiéra Nečase

Václav Klaus, foto: ČTK

Do vládní krize, vyvolané údajnou úplatkářskou aférou ministra dopravy a neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty, razantně zasáhl i prezident Václav Klaus. Ačkoliv mu už v pondělí premiér Petr Nečas předal oficiální demisi Bárty i návrh na odvolání dalších dvou ministrů z Věcí veřejných, šéfa resortu vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše, prezident je zatím nepřijal a pro svůj souhlas si klade podmínky.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Od premiéra chce znát scénář, jak bude dál pracovat koaliční vláda. Chce tak prý předejít politickému chaosu v zemi a případnému dlouhému bezvládí. Žádá také, aby lídři koaličních stran pokračovali v jednání:

"Já jsem velmi rád, že k jednání koaliční devítky došlo. Já věřím, že v přiměřeně rychlé době dojde k nějakému hmatatelnému efektu té koaliční schůzky. Že bude něco dáno na papír, že vznikne něco, čeho se můžeme dotknout a co všichni můžeme vidět. A to pak umožní dořešit všechny další, i personální otázky."

Podle ODS a TOP 09 je teď ale na tahu prezident. Demisi Víta Bárty i odvolání Johna a Dobeše by měl bezodkladně přijmout. Premiér Petr Nečas sice ve svém prohlášení uvedl, že si zájmu prezidenta o politickou stabilitu váží, zdůraznil ale, že by měl splnit svou ústavní povinnost. I místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že to hlavě státu ukládá ústava:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Ústava jsou pravidla a v těch pravidlech je jasně napsáno, co kdo kdy má udělat, když se to či ono stane. To znamená, že teď podle pravidel by pan prezident měl naplnit své ústavní pravomoci a povinnosti. Pak můžeme pracovat dál."

Na tom, aby prezident demisi ministrů přijal, tentokrát trvají i sociální demokraté. Potvrdil to místopředseda ČSSD Jiří Dientsbier:

Jiří Dientsbier,  foto: ČTK
"Pokud předseda vlády navrhl odvolání ministrů za Věci veřejné z vlády, je podle ústavy povinností prezidenta republiky toto odvolání provést a ministry odvolat. A to samozřejmě bez zbytečného odkladu. Pokud prezident republiky mluví o tom, že má odpovědnost za stabilitu vlády v České republice, tak se nabízí otázka: stabilitu čeho, jaké vlády, jakých zájmů? Myslím, že by v tomto směru neměl překračovat svoji roli."

Situaci ve vládní koalici vyostřil požadavek ODS, aby ministerstvo vnitra už nevedl kandidát Věcí veřejných. Uvedl to šéf poslanců ODS Petr Tluchoř:

"Poslanecký klub se plně staví za rozhodnutí premiéra odvolat ministra Radka Johna a Josefa Dobeše kvůli jejich propojení s agenturou ABL a dalšími bezpečnostními agenturami. Poslanci ODS považují za neúnosné, aby ministerstvo vnitra nadále vedl kandidát Věcí veřejných."

Petr Nečas  (vlevo) a Radek John,  foto: ČTK
Podle premiéra Nečase je změna ve vedení tohoto rezortu pro ODS naprostá priorita:

"Já tady musím říci, že to je pro nás absolutní podmínka. Nedovedeme si představit, že by nadále Věci veřejné poté, co se ukázalo, jak velmi úzce někteří jejich představitelé jsou provázáni se soukromou bezpečností službou ABL, mohli nést odpovědnost za tento resort. To konkrétní řešení bude samozřejmě otázkou dalších koaličních jednání."

Věci veřejné ale trvají na tom, aby ve funkci ministra vnitra zůstal předseda strany Radek John. Ten také vysvětlil, proč:

"My naprosto nepřekročitelně nechceme, aby ministerstvo vnitra měla ODS, protože se tam vyšetřují kauzy ODS."

John také zopakoval, že Věci Veřejné se dál chtějí podílet na koaliční vládě.

"My rozhodně vládu pokládat nechceme, chováme se velmi zodpovědně a chceme jednat. Chceme ale upozornit, že není v této chvíli žádná varianta B, není žádné řešení krize. A my bychom byli velmi neradi, kdyby došlo k předčasným volbám. My si opravdu myslíme, že ten projekt stál za to, aby byl dokončen. Ale nikdo, žádná ze stran, nesmí další straně klást podmínky, které jsou nerovnocenné."

Jiří Pospíšil  (vlevo) a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Předčasné volby ale nelze v současné situaci koaliční krize vyloučit. Připustil to ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

"Ve chvíli, kdy by zde nebylo možné pokračovat v nějaké formě reformní, férové, čisté vlády, pak samozřejmě připadají v úvahu i předčasné volby."

Podle deníku Právo chtějí Věci veřejné uzavřít vládní krizi do Velikonoc. Chtějí prosadit písemný dodatek ke koaliční smlouvě. Pokud by pokračovaly koaliční rozbroje, chtějí podle zdroje deníku Právo hlasovat spolu s opozicí o nedůvěře vládě.