VV: Na odposlechu se mluví o puči ve straně

Foto: ČTK

Politickou scénu rozbouřil další odposlech. Tentokrát se týká Věcí veřejných. O puči ve straně hovoří na nahrávce Kristýna Kočí. O tom, že je situace vážná, svědčí rozhodnutí místopředsedy nejmenší vládní strany Tomáše Jarolíma poslat členům grémia strany dopis, ve kterém vyzve ministry k odchodu z vlády.

Zleva Vít Bárta,  Dagmar Navrátilová,  Radek John,  Tomáš Jarolím,  Kateřina Klasnová a Pavel Dobeš,  foto: ČTK
Místopředseda Tomáš Jarolím chce pro opuštění vlády získat krajské lídry, kteří mají v grémiu Věcí veřejných hlasovací právo. Vicepremiérka Karolína Peake naopak vyzvala ke zklidnění emocí a dialogu s koaličními partnery. Důvodem pobouření je údajná příprava puče uvnitř nejmenší vládní strany. O ní měla před půl rokem jednat bývalá poslankyně VV, dnes nezařazená Kristýna Kočí s koaličními partnery. Hovoří o tom na nahrávce s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Oznámil to předseda Věcí veřejných Radek John.

"Z nahrávky pořízené Kristýnou Kočí, kterou ona sama předložila soudu jako důkaz, jasně vyplývá, že se poslanecký klub Věcí veřejných na jaře loňského roku stal obětí puče a předmětem dražby našich koaličních partnerů. Dražby o to, která koaliční strana dá více za potenciální přeběhlíky."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Kočí na nahrávce zmiňuje jména premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Kalouska. Mimo jiné říká: "...ta Nečasova varianta je varianta...jako...relativně rychlá." Dále na nahrávce zaznívá: "Kalousek mi poslal částku nebo velkou, velkou, velmi velkou nabídku. Jako opravdu hodně velkorysou." Ministr financí Miroslav Kalousek označil slova Kočí za nesmysl.

"Z praktik a nahrávek Věcí veřejných je mi nevolno a kdyby s tím přestali veřejnost obtěžovat, udělali by dobře. Konkrétní poznámka je, že je to totální nesmysl. K žádnému takovému hovoru nikdy nedošlo. Já jsem si naprosto jist, že jsem s paní poslankyní Kočí dokonce nikdy ani nemluvil mezi čtyřma očima. A to musí být každému soudnému člověku jasné, protože kdyby snad někdy k takovému soukromému rozhovoru došlo, tak podle etického kodexu Věcí veřejných, bych byl už dávno 'fízlovsky' nahrán a dávno již zveřejněn."

Radek John,  foto: ČTK
S nahrávkou seznámilo média samo vedení Věcí veřejných. Šéf strany Radek John odmítl, že by Věci veřejné tak chtěli odvést pozornost od soudního procesu s poslancem Vítem Bártou a stranickým odpadlíkem Jaroslavem Škárkou.

"Vůbec ne. Ta nahrávka zazní u soudu. Ten soud ji bude posuzovat, zřejmě se bude muset k tomu vyjádřit potom ve zdůvodnění rozsudku. Čili ta věc by zazněla za týden, ale tím, že unikly do novin naprosto špatné informace, tak jsme je museli opravit a proto jsme publikovali tu nahrávku."

Vít Bárta na tiskové konferenci,  nad ním záznam s Kristýnou Kočí,  foto: ČTK
Kočí uvedla, že nahrávka měla vzniknout po poradě, respektive večírku, na kterém se vypilo 10 lahví těžkého francouzského vína. Jde podle ní o stejnou poradu, na níž se měl Vít Bárta chlubit pozváním na schůzku s ruským premiérem Vladimirem Putinem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Nahrávka s těmito vyjádřeními se objevila před rokem. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský v tiskovém prohlášení uvedl, že jeho vztah s vedením VV nebyl na přelomu let 2010 a 2011 ideální. Kočí jej prý informovala o záměru vytvořit v poslaneckém klubu strany "frakci". Řekla mu prý také, že se z ODS a TOP 09 ozývají hlasy podporující nové koaliční rozložení. Informace pak vyhodnotil jako nepodložené a vznik frakce na nesprávný.

Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem. Jeho okolnosti jsou nyní předmětem soudu s předsedou poslaneckého klubu strany Vítem Bártou a jeho bývalým kolegou Jaroslavem Škárkou. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Bárta ale tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Bártův právník se pak v tisku podivil, že policie nepřepsala tuto část nahrávky. Neslyšela ji ani žalobkyně.