Gross zrušil jednání koalice, sejde se s Kalouskem a Němcem

Premiér a úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross zrušil čtvrteční jednání koaličních stran. Po návratu z Francie se chce sejít nejdříve s předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem a zvlášť s lídrem unionistů Pavlem Němcem. Koaliční schůzku iniciovali lidovci, podle nichž důsledky nejasných majetkových poměrů Grossovy rodiny ohrožují akceschopnost vlády. Pro politiky ČSSD bylo zrušení schůzky signálem, že Gross se nemíní nechat lidovci zahnat do defenzívy. Kalousek uvedl, že nezná důvody zrušení schůzky. Premiér už v úterý lidovcům vzkázal, že se bez nich obejde.

Po schůzce vládních stran chtěli lidovci k jednacímu stolu přizvat i předáka ODS Mirka Topolánka, který volá po předčasných volbách. S takovým řešením ale většina vládních politiků nesouhlasí.

Belgický politolog Jean-Michel De Waele považuje neschopnost Grosse vyjasnit aféru okolo financování svého bytu a podnikání své manželky za nepochopitelnou. Možná v Česku ještě nedozrál čas na vypěstování zkušených politiků schopných čelit podobným útokům, soudí. Čeští politologové se domnívají, že aféra kolem Grossova bytu pravděpodobně vyzní do ztracena. Je to podle nich dáno právě nepříliš vysokou politickou kulturou v České republice a také tím, že současná vládní koalice zatím ostatním politikům vyhovuje. Podle odborníků politické aféry posledních týdnů zatím české ekonomice téměř neubližují. Investoři by se prý od ČR odvrátili pouze v případě, pokud by bezprostředně hrozil pád vlády nebo zastavení privatizací. Někteří analytici se však domnívají, že politická krize může dočasně oslabit kurz koruny a akcie privatizovaného Českého Telecomu.