Stanislav Gross podal demisi, jeho vláda končí

Zleva: Jiří Paroubek, Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Představitelé stran staronové vládní koalice - ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU - podepsali v pondělí ráno smlouvu o nové vládě. Stanislav Gross vzápětí odjel na Hrad a předal prezidentovi Václavu Klausovi svou demisi. Otevřel tak cestu k vytvoření nové vlády. Podrobnosti má Martina Lustigová.

Místopředseda ČSSD Jiří Paroubek  (vlevo) a odcházející premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross,  foto: ČTK
Po několikaměsíční krizi se situace na české politické scéně začíná pomalu uklidňovat. Premiér Stanislav Gross předal v pondělí dopoledne do rukou prezidenta Václava Klause svou demisi, což podle ústavy znamená pád celého kabinetu. Týmu Stanislava Grosse byl vyměřen krátký čas, přesto se ptáme politologa Jana Bureše, jak působení odcházející vlády hodnotí: "Pokračovala v tom, co začala vláda Špidlova, a dál rozpracovala pouze některé kroky. Myslím, že pozitivně se dá hodnotit to, že byla vytvořena komise pro přípravu důchodové reformy a že se nějakým způsobem na té důchodové reformě pracuje. Ale na druhou stranu zase takové věci, jako je problém financování zdravotnictví, se zatím nepodařilo vyřešit"

Zleva: Jiří Paroubek,  Stanislav Gross a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Jméno Stanislava Grosse, přestože patřil dlouhá léta k nejpopulárnějším politikům, bude nyní spojováno především s aférami kolem financování bytu a podnikání manželky. Jak se Stanislav Gross k současnému řešení krize staví? "Já mám pocit, že on s tím není vnitřně ztotožněn. A s tou situací, tak jak byla vyřešena, moc nesouhlasí. Já myslím, že pro něj je to osobní problém, protože samozřejmě dnes se ocitá naprosto ve vzduchoprázdnu," míní politolog Jan Bureš. Stanislav Gross je od okamžiku své demise pouze předsedou strany - poslaneckého mandátu se totiž vzdal loni v létě, aby mohl naplno pracovat jako premiér. To ale nyní Grosse ještě více oslabilo. Povede Stanislav Gross sociální demokracii i nadále? To je otázka pro šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Krause: "No já jsem o tom přesvědčen. Nevidím důvod, proč by ji nevedl. Já jsem dokonce přesvědčen o tom, že má celou řadu předpokladů k tomu, aby až nastane čas se vrátil zpátky do svých pozic."

A jaká bude politika nové vlády? Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska se vládní program nebude příliš lišit od toho předchozího. Koaliční partneři řadí mezi prioritní úkoly své vlády například schválení euroústavy nebo snížení daní pro středně- a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Nová smlouva také obsahuje ustanovení, že koaliční partneři budou v zásadních věcech hlasovat společně a nebudou hledat podporu u komunistů. Které otázky jsou ty zásadní? To upřesňuje předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek: "Je to otázka státního rozpočtu. Je to otázka daní a poplatků. Věci týkající se zásadních rozhodnutí ve věcech zahraniční a obranné politiky státu. A otázky týkající se ochrany vlastnictví."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Kabinet Jiřího Paroubka se nebude příliš lišit od vlády jeho předchůdce Stanislava Grosse - zůstane v něm drtivá většina Grossových ministrů. Největší novinkou je tak osoba nového premiéra Jiřího Paroubka. Pokračuje politolog Jan Bureš: "Už i těch pár měsíců, které strávil ve funkci ministra pro místní rozvoj ukázalo, že to je člověk velmi schopný a velmi aktivní, to znamená, že dokázal rychle připravit koncepce návrhů zákonů, které mají nějakým způsobem posunout dál problematiku bydlení, výstavby bytů, apod. Takže se mi zdá, že ta energie, kterou Jiří Paroubek zcela evidentně překypuje, může být pro tu vládu výhodou." Neohrozí novou vládu dřívější rozpory mezi koaličními partnery? "Já si myslím, že politici by měli být zodpovědní a upozadit nějaké osobní animozity, protože by se už totálně zesměšnili. Politici teď vědí, že těžko může znovu za dva tři měsíce vypuknout stejná krize, protože to už by totálně pohřbili jakoukoliv naději na rehabilitaci pověsti politiky u nás."