V koalici zavládl smír

Premiér Stanislav Gross (vlevo) a předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ve vládní koalici zavládl klid zbraní a KDU-ČSL dala sociálním demokratům čas aféry premiéra Grosse vyřešit na stranické půdě - lidovci totiž slíbili, že do velikonočního sjezdu ČSSD nebudou premiéra Stanislava Grosse vyzývat k demisi.

Zleva premiér Stanislav Gross,  předseda US-DEU Pavel Němec a předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Znamená to, že sociální demokracie má prostor ve své předsjezdové diskusi a my se těšíme na to, že usedneme k jednacímu stolu s těmi, kdo budou mít čerstvý mandát od sjezdu sociální demokracie," říká šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Odmítl ale komentovat, co se stane, když ČSSD na sjezdu podpoří Grosse. Sociální demokracie prohlásila, že chce nadále vládnout s lidovci a unionisty, ale že je jejím právem i odpovědností nominovat premiéra. Nejmenší koaliční strana smír přivítala: "Unie svobody vítá připravenost KDU-ČSL pokračovat v dosavadní koaliční spolupráci,"řekl po čtvrteční koaliční schůzce šéf unionistů Pavel Němec.

Ještě před uzavřením příměří se Stanislav Gross omluvil za některé své výroky pronesené během posledních týdnů: "Chci říct, že je samozřejmě řada momentů, kde si uvědomuji, že jsem udělal chyby. Pokud jsem některými svými výroky někoho urazil, tak věřte, že jsem nechtěl a že se samozřejmě takovým lidem i omlouvám." Omluvu Gross pravděpodobně zopakuje ještě v sobotu na jednání vedení ČSSD, kde hodlá požádat své spolustraníky o vyslovení důvěry. Vedle částečné omluvy Gross prohlásil, že jeho manželka nebude po dobu jeho působení v premiérské funkci podnikat a svou firmu prodá. Označil to za jeden z kroků, kterými chce napravit chyby, jichž se dopustil. Gross ale rozhodně odmítá názor, že on nebo jeho manželka porušili nějaký zákon.

Premiér Stanislav Gross  (vlevo) a předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Výsledek vládní krize pro Radio Praha zhodnotil politolog Jiří Pehe: "To, čeho jsme svědky, je jenom odložení vládní krize na několik týdnů. A bude záležet na tom, jakým způsobem se zachová sociální demokracie vůči Stanislavu Grossovi. Podle toho se zřejmě potom bude celá krize dále odvíjet."

Jakou má Stanislav Gross nyní v ČSSD pozici? Jak hodnotíte jeho šanci na znovuzvolení do čela strany?

"Já se domnívám, že jeho pozice je ambivalentní. Na jedné straně se za ním semkla jeho vlastní strana a pravděpodobně ho podpoří, a to nejméně do sjezdu, což samozřejmě sociální demokracii dá čas k tomu, aby si vyřešila některé vnitřní problémy, ale na druhou stranu se domnívám, že to semknutí strany za Stanislavem Grossem v této situaci jenom dále poškozuje sociální demokracii, protože ta v čele potřebuje věrohodného předáka, který může důvěryhodně zaštítit nějaký politický program, který by zabránil tomu, aby sociální demokracie utrpěla v příštích volbách zdrcující porážku."

Ministr financí Bohuslav Sobotka,  foto: Zdeněk Vališ
Vidíte v ČSSD někoho takového?

"Já se domnívám, že na jedné straně to může být Bohuslav Sobotka, který ovšem zatím ve straně nemá potřebnou stranickou bázi. Takže by potřeboval pomoc Stanislava Grosse a ten by ho musel do nejvyšší funkce uvést podobným způsobem jako Miloš Zeman Vladimíra Špidlu. Anebo se zcela přirozeně nabízí Lubomír Zaorálek."

Koho současný výsledek posílil a koho naopak oslabil?

"Oslabil celou vládní koalici, oslabil samozřejmě sociální demokracii, ale oslabil také lidovce. Ti skutečně celou tuto aféru neuhráli velmi dobře, byli poměrně nevěrohodní, protože na jedné straně kladli určité morální požadavky, ale na druhé straně nebyli ochotni následovat tyto morální požadavky například odchodem z vlády. Takže působili velmi nevěrohodně, působili, řekl bych, typicky lidovecky - na jedné straně si kladli požadavky a na druhé straně nechtěli ztratit své funkce ve vládě. A to se, myslím, u voličů projeví negativně. Možná, že z té krize vzešel jako jediný vítěz prezident Václav Klaus, který si počínal umírněně a to, co navrhoval jako možná řešení, mělo hlavu a patu. A to se u veřejnosti pozitivně zapíše."