Podle sociálních demokratů je koaliční krize zažehnána

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK

Stanislav Gross dostal jako premiér podle očekávání důvěru širšího vedení své strany. Omluvil se také za to, že různými výroky kolem majetkových poměrů své rodiny vyvolal politické šarvátky. Podle sociální demokracie tím skončila koaliční krize. Hlavní slovo ale bude mít nadcházející sjezd strany. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Sobotní jednání ústředního výkonného výboru sociální demokracie nebylo příliš dramatické. Premiér Stanislav Gross dostal důvěru od téměř 80 procent členů širšího vedení. To se zároveň shodlo, že koaliční krize tím skončila. Podle Grosse to platí minimálně pro vládu.

"Pro vládu je v tuto chvíli ta záležitost uzavřena a chci, aby všichni členové vlády se věnovali svým vládním povinnostem."

V sobotu večer se pak premiér v Českém rozhlasu a v České televizi omluvil veřejnosti za vysvětlování svých osobních záležitostí, které podle něj mohla působit zmatečně.

"Musím se přiznat, že jsem necítil zprvu ochotu vysvětlovat záležitosti, které jsem mylně považoval za soukromé. A za toto se omlouvám a omlouvám se i za to, že jsem tím zavdal příčinu k určitým politickým půtkám a šarvátkám, které sice byly možná zneužity, ale prvotní příčina byla v tomto mém postupu."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Tlak na premiéra vyvíjejí hlavně lidovci. Minulý týden ale ustoupili od požadavku na jeho okamžitou demisi a dali sociálním demokratům do jejich nadcházejícího sjezdu oddechový čas, aby si sami vyřešili problémy svého prvního muže. A na tom se prý nic nemění ani poté, co širší vedení strany vyslovilo Grossovi drtivou většinou důvěru a sám premiér se omluvil. Potvrdil to šéf lidovců Miroslav Kalousek.

"My budeme postupovat tak, jak jsme sdělili. Ponecháváme sociálním demokratům prostor pro jejich předsjezdovou diskusi až do sjezdu. Po sjezdu budeme jednat s jejich novou reprezentací, která bude mít čerstvý mandát ze svého sjezdu."

Kalousek také zopakoval, že Grossovi jako osobě by důvěru při hlasování ve Sněmovně nedal. Sobotní jednání vedení sociální demokracie ale naznačilo, že stranu tento lidovecký tlak - podle některých ultimatum - spíše sjednotil a že zvolení Stanislava Grosse za předsedu strany je nyní ještě pravděpodobnější než před vypuknutím koaliční krize. Premiéra podpořil na zasedání ústředního výboru za potlesku přítomných i jeho soupeř o místo v čele strany Zdeněk Škromach.

"To, co nabízí Kalousek, že vyměníme premiéra, to si myslím, že je v tuto chvíli nereálné. ...Kalousku chceš, nechceš, koukej zmizet, jestliže se ti s námi nelíbí, nemusíš v té vládě být."

Předseda poslanců sociální demokracie Michal Kraus,  foto: Autor
Stanislav Gross ale zatím dál považuje za nejpřijatelnější řešení současné situace pokračování koalice s lidovci a unionisty. Také šéf poslanců sociální demokracie Michal Kraus si myslí, že současná koalice bude pokračovat. A jak řekl Radiu Praha, lidovci spíše jen chtějí, aby vedení, které vzejde ze sjezdu sociální demokracie, existující koaliční dohody potvrdilo.

"Pokud vznikne nové vedení sociální demokracie, může se teoreticky stát, že nemusí být vázáno předchozími dohodami. Já si myslím, že je to v maximálně možné míře nepravděpodobné, i když určitá skulinka tam je. To já vnímám jako ten oddechový čas lidovců, kteří vlastně budou chtít, aby ta legitimní, nově zvolená reprezentace sociální demokracie potvrdila, že koaliční dohoda, koaliční spolupráce a všechno, co bylo kolem toho, nadále pokračuje."

Také někteří pozorovatelé soudí, že tzv. oddechový čas do sjezdu může být v podstatě jen lidovecký alibismus, protože křesťanským demokratům se teď ještě nehodí odejít z koaliční vlády. Myslí si to i politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni.

"ČSSD se postaví jednoznačně za premiéra. S tím lidová strana nic nenadělá. Myslím si, že ta jednání, která se teď odehrála, směřovala přesně k tomu, aby se našlo alespoň jakési východisko z té na první pohled patové situace,"

Podle Valeše není ani pravděpodobné, že šéf sociální demokracie a premiér budou různé osoby.

"Tuto šanci sociální demokracie měla zhruba před rokem, kdy například Stanislav Gross mohl být zvolen předsedou strany a Vladimír Špidla si mohl ponechat post předsedy vlády. V tuto chvíli ale tuto cestu nevidím. Vedle Stanislava Grosse není v sociální demokracii tak významná osobnost, respektive není tam ani politická vůle k tomu, aby tyto dvě funkce byly odděleny."

Stanislav Gross v sobotu ale také poprvé prohlásil, že pokud by nakonec lidovci z vlády odešli, nebude už hledat nové partnery. V takovém případě je pro předčasné volby. K těm vyzývají občanští demokraté.