Situace ve vládní koalici se o víkendu vyhrotila

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Osud vládní koalice není ani po víkendu o nic jasnější. V pátek se napětí mezi dvěma nejsilnějšími členy vládní koalice zdánlivě uklidnilo, ale sobotní požadavek lidovců, aby sociální demokraté vyměnili Stanislava Grosse ve funkci premiéra, rozdmýchal vášně s novou silou. Podrobnosti přináší Josef Kubeczka.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Šéf lidovců Miroslav Kalousek tlumočil požadavek vedení své strany na sobotním jednání špiček obou stran. Sociální demokraté to ale jednoznačně odmítli a postavili se za svého předsedu Grosse. Sociálně demokratický předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek považuje požadavek lidovců za porušení koaliční smlouvy. Podle něj není normální, aby KDU-ČSL nutila sociální demokracii k výměně na postu premiéra. Myslí si, že takové naléhání je na pomezí rozpadu vládní koalice.

"Pokud navrhují něco podobného, tak tím nerespektují to, že koaliční dohoda jasně říká, že pozice premiéra je věcí sociální demokracie. Jestli je to tedy pro ně, jak to říkají, tak to znamená vypovězení koaliční smlouvy."

Na oplátku premiér Gross chce, aby z kabinetu odešli lidovečtí ministři. Miroslav Kalousek to odmítl a zároveň popřel úvahy, že jde o spor dvou politických stran nebo jednotlivých politiků. Problém je podle něj širší.

Předseda US-DEU Pavel Němec,  foto: ČTK
"To je reálný problém, který má pan předseda vlády a který ohrožuje společný koaliční projekt. To tedy znamená, že my si ho dovolujeme vyzvat, aby v zájmu úspěchu společného koaličního projektu odstoupil. To jsme v tuto chvíli udělali. Vzali jsme na vědomí, že sociální demokracie tuto změnu nechce provést, a přesto jsme našim ministrům nedoporučili, aby podali demisi."

Tím by totiž podle Kalouska dosáhli křesťanští demokraté jen toho, že by se menšinová vláda Stanislava Grosse opírala o komunisty. Jejich šéf, Miroslav Grebeníček, se už nechal slyšet, že takovou vládu by podpořili jen za určité ústupky v programovém prohlášení.

Předseda třetí koaliční strany, unionista Pavel Němec zatím nechce říci, zda by jeho strana ve vládě bez lidovců zůstala.

"K této otázce se skutečně nebudeme vyjadřovat, protože stanoviska KDU-ČSL se opravdu mění velmi často. Pro nás je v tuto chvíli závazná koaliční smlouva, a považujeme za nekorektní říkat, co by bylo kdyby bylo, jestliže teď jsme vázáni určitou smlouvou."

Prezident Václav Klaus  (vlevo) s premiérem Stanislavem Grossem,  foto: ČTK
Ani nedělní schůzka Stanislava Grosse s prezidentem Václavem Klausem nepřinesla posun v řešení vládní krize. Premiér podle svých slov prezidentovi nastínil, jak vidí problém on sám.

"Pana prezidenta jsem informoval o současné politické situaci tak, jak se vyvinula za poslední dny. Myslím si, že to lze interpretovat spíše jako informativní schůzku v tuto chvíli. Dohodli jsme se, že zůstáváme v kontaktu. Bavili jsme se ještě i o nějakých jiných tématech, ale toto bylo samozřejmě hlavní téma. Myslím si, že stanoviska, jak byla do současné doby zveřejněna, jsou dostatečně známá, a tak není zapotřebí se k nim asi v tento okamžik vracet."

O svém pohledu na vzniklou situaci informoval prezidenta republiky v pondělí ráno také šéf lidovců Miroslav Kalousek.

Špičky koalice se mají ke společnému jednání sejít opět ve středu večer. Prezident Klaus požádal Stanislava Grosse a Miroslava Kalouska, aby na toto jednání přišli s takovým řešením, které umožní "vykročení z dnešní slepé uličky" a přesvědčí občany, že další věrohodné fungování vlády je možné.

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach doufá, že lidovci svůj požadavek přehodnotí.

"Já věřím, že ty tři dny budou určitě významné i pro KDU-ČSL a že určitě zváží to, že je i v jejich zájmu například často opakovaný požadavek, aby komunisté neměli větší vliv než by mohli mít. To je myslím jedna z motivací, která by skutečně mohla vést k tomu, že KDU-ČSL a Mirek Kalousek přehodnotí svoji pozici."