Sociální demokraté odmítli dohodu o nové vládě

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jakkoli se ve čtvrtek po dlouhém nočním jednání zdálo, že je vládní krize zažehnána a rýsuje se nová vláda, situace se radikálně změnila po jednání vedení ČSSD. To totiž dohodu uzavřenou v noci ze středy na čtvrtek odmítlo. Proč? To vysvětlí Martina Lustigová, která aktuální politické dění sleduje.

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross,  foto: ČTK
Předsednictvo ČSSD ve čtvrtek vpodvečer odmítlo dohodu s tím, že nerespektuje původní návrh sociální demokracie. Tedy vznik proevropské vlády bez stranických špiček. Sociálním demokratům vadilo, že vyjednavači příliš ustoupili lidovcům - hovořilo se o tom, že lidovci ovládnou ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo zemědělství. V tom případě by z krize lidovci vyšli posíleni. Podle dostupných informací se proti původní dohodě postavil i sám premiér Gross, který ji pomáhal dojednat. A nejen to, dokonce během celého čtvrtka mobilizoval své stoupence ve vedení strany a v poslaneckém klubu, aby mu pomohli dohodu smést ze stolu.

Přestože celostátní výbor KDU-ČSL vyjednaný scénář sestavení nové vlády následně posvětil, rozhovory bývalých koaličních partnerů zkrachovaly. Šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek se nechal slyšet, že se současnými zástupci ČSSD už nemá o čem jednat: "Jestli jim jejich výkonný orgán naši společnou dohodu neschválil, tak je zřejmé, že ten mandát nemají. A já jsem připraven jednat s těmi, kteří mají mandát. Ale to určitě nejsou ti lidé, se kterými jsem uzavřel tu dohodu, protože kdyby ten mandát měli, tak by ta dohoda byla schválena."

Šéf ČSSD Stanislav Gross je ale na další jednání připraven: "Naše nabídka platí a já bych byl velmi rád, kdyby ji KDU-ČSL přijala. A dokonce si dovedu přestavit v zájmu této dohody debatovat o tom, že jimi nominovaní nestraničtí nebo i straničtí odborníci, ale ne politicky exponovaní, by třeba měli i o jedno křeslo v té vládě víc. Já prostě chci hledat kompromis, chci hledat řešení. Ale není možné, že přijde KDU-ČSL a položí na stůl ultimátum ´ber - neber´"

Pokud se ale strany nedohodnou, je Gross připraven navrhnout prezidentovi odvolání lidoveckých ministrů, kteří již ostatně sami demisi podali. Podle Grosse jsou to právě lidovci, kdo blokuje jednání. Stanislav Gross také vyzval prezidenta Václava Klause, aby se do řešení krize aktivněji zapojil.

Ministr financí a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
V reakci na odmítnutí dohody podali demisi i zbylí dva unionističtí ministři - Pavel Němec a Karel Kühnl. Spolu s rezignačním dopisem předali na Úřad vlády dopis o vůli své strany vytvořit většinovou nekomunistickou vládu. Němec viní z krachu jednání především předsedu ČSSD Stanislava Grosse: "Se Stanislavem Grossem jsem vycházel velmi dobře a mrzí mě, že jsem nabyl dojmu, že se o tuto dohodu osobně vůbec nezasadil."

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ani nyní nemyslí, že by současná situace vedla k předčasným volbám: "Já se domnívám, že v této situaci nelze hovořit o tom, že by se přiblížily předčasné volby. Na tom by musela existovat poměrně silná dohoda v Parlamentu. Žádná taková dohoda není a ani ji nevidím na dohled."

Naopak podle dnes už bývalého kandidáta na post premiéra Jana Kohouta jsou předčasné volby jediným možným řešením stávající krize. Podle Kohouta byla dohoda vyvážená a jak uvedl, překvapilo jej, že Stanislav Gross za její schválení moc nebojoval. Podle Kohouta by schválení dohody napomohlo, kdyby lidovci upustili od nominace Milana Šimonovského a Libora Ambrozka, tedy místopředsedů strany.

Opoziční ODS neschopnost bývalých koaličních stran uzavřít dohodu nepřekvapuje. Občanští demokraté už ve středu navrhli způsob řešení vládní krize vytvořením jakési technokratické vlády, která by měla připravit předčasné volby spojené s referendem o euroústavě. Jak Českému rozhlasu řekl šéf ODS Mirek Topolánek, tento návrh se tak v případě prodlužování krize možná znovu dostane ke slovu: "Já jsem dostal od prezidenta Klause odpověď na svůj dopis, která mimo jiné hovoří o tom, že pokud by selhala dohoda stran bývalé koalice, tak je rád, že je na stole varianta, o které je možno jednat. Takže my jsme k jednání připraveni a ta dohoda je na stole."

Na stole je ale také ještě varianta menšinové vlády. ČSSD by musela požádat o podporu komunisty. Ti podle svého předsedy Miroslava Grebeníčka podmiňují eventuální spolupráci spojením s konkrétním návrhem zákona: "Pokud by přece jenom tato vláda chtěla vyjednávat napříč politickým spektrem, tak jsem doporučil k úvaze to, že by museli přijít s vládním návrhem zákona o majetkovém přiznání. Majetkovými přiznáními to začalo. A to by byl zákon, který by to zprůhlednil."