Martin Komárek: Na přežití nové vlády bych nevsadil velké peníze

Kandidát na budoucího premiéra a nynější ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zdá se, že tentokrát se už podaří zažehnat vládní krizi, která trvá více než dva měsíce. O šancích případné nové vlády a postupech hlavních aktérů procesu hledání porozumění budeme mluvit v dnešním vydání rubriky Česko v komentáři. Vedoucímu oddělení komentátorů Mladé fronty Dnes Martinu Komárkovi kladl otázky Josef Kubeczka.

Kandidát na budoucího premiéra a nynější ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Překotný vývoj vládní krize u nás se dá směle přirovnat k aprílovému počasí. Myslíte si, že tentokrát už to bývalé vládní koalici vyjde? A má vůbec její resuscitace nějaký smysl?

"Já si myslím, že to bývalé vládní koalici se sestavením vlády vyjít může. A otázka druhá - jestli to má smysl? Pro tu koalici to pravděpodobně smysl má, pro zemi už o něco méně."

Jak se Vám zamlouvá Jiří Paroubek v roli případného premiéra?

"Jiří Paroubek je člověk, který udělal jednu z nejzářnějších kariér. Za půl roku se z v podstatě neznámého komunálního politika stal nejprve ministrem, potom místopředsedou strany, teď je nominován na premiéra. Právě proto, že on v té celostátní politice nebyl moc výrazný, tak ho nelze dopředu soudit. Co pro něj mluví je, že může vyhovovat všem stranám, které teď hrají tu mocenskou hru. Těch věcí, které mluví proti němu, je ale přece jen o něco víc. On je pan Paroubek postava zatím mediálně nevděčná, on neumí příliš dobře mluvit, neumí se dobře prezentovat. Těžko se stane tou tváří, kterou koalice a zejména sociální demokracie potřebuje, to znamená někým, kdo by, vy jste použil toho slova, ji resuscitoval, kdo by ukázal, že to není ani Gross, ani Špidla, ani Zeman. V tom myslím bude mít pan Paroubek velké potíže. Potíže bude mít podle mně i v tom, že on není člověkem jasné vize, jasného programu. Vždy se profiloval jako pragmatik, který má blízko jak k umírněné pravici v sociální demokracii, tak ke středu, tak konec konců i k tomu levému středu. Mluví o tom jeho výroky. On to byl, kdo říkal, že nejpřirozenější koalicí pro sociální demokracii po volbách je koalice s komunisty. Teď bude vést vládu, která tu koalici s komunisty odmítla. On tedy má velice široký politický záběr, což je na jednu stranu samozřejmě plus pro mocenské hry. Je to ale také minus, protože já se domnívám, že ta vláda nejvíce potřebuje poněkud změnit svou, a řeknu doslova, příšernou tvář, jakou má na veřejnosti. Tam myslím bude mít pan Paroubek strašně těžkou práci."

Premiér Stanislav Gross,  foto: Zdeněk Vališ
A co soudíte o krizových postupech KDU-ČSL? Není trochu překvapivé, že ti, kteří ještě nedávno zazlívali premiéru Grossovi, že je schopen udělat cokoli pro udržení se u moci, se nyní vzdávají svých stranických funkcí, aby mohli setrvat ve svých ministerských funkcích?

"To je divadlo, které zapadá do logiky té frašky, která se sehrála okolo odstoupení či neodstoupení premiéra Grosse. Samozřejmě je to ústupek, který nemůže brát nikdo vážně, a samozřejmě nutně snižuje renomé příslušných pánů ministrů i celé strany. Na druhou stranu já si myslím, že celkově se bude počítat zejména to, co se stane, až pan Gross odejde. A sice, že pan Kalousek zvítězil na celé čáře, že KDU-ČSL zvítězila v tom tlaku na premiéra Grosse. Jasně, udělala při tom řadu chyb, udělala řadu manévrů, které jsou na pokraji politické slušnosti, jako je ta demise-nedemise a vzdání se funkcí-nevzdání se funkcí, ale vítězem bude KDU-ČSL a Miroslav Kalousek."

Věštíte této případné nové vládě, že vydrží do řádných parlamentních voleb zřejmě v červnu příštího roku?

"Já vážně neumím věštit, já dokonce neumím ani prognózovat. Existuje několik důvodů pro. Zejména sociální demokracie si hrábla na samotné existenční dno. V současné době má dvanáctiprocentní podporu a její naděje, že vyhraje souboj s komunisty o místo lídra na levici, stále padají. I ostatní koaliční strany jsou na tom tak, že těžko mohou něco získat tím, že by tu koalici rozbily. Tady byl nalezen ten skutečně nejmenší společný jmenovatel - přežití. To je vláda přežití, to je vláda pudu sebezáchovy. Ten bude pracovat určitě velice silně. Na druhou stranu proti tomu mluví jiné faktory. Jeden nejdůležitější: Ta vláda je založena na nedůvěře, na absenci programu, na absenci cíle, na absenci vize, a má podporu 101 hlasů ve sněmovně. A to ještě jestli. Není nikde dopředu psáno, že ve chvíli, kdy ta vláda požádá o důvěru, tak ji neshodí. Zejména předsednictvo sociální demokracie nemá v moci poslanecký klub, tak že možnost pádu té vlády je hrozně veliká. Kdybych si měl tipnout v nějaké sazkové kanceláři, zda vydrží až do řádných voleb pravděpodobně v červnu příštího roku, tipnul bych si, že nevydrží, ale nevsadil bych velké peníze."

Své názory prezentoval vedoucí oddělení komentátorů Mladé fronty Dnes Martin Komárek.